Србија и Балкан

И то се догађа: Кажњени јер су оштетили спомен плочу Ратку Младићу

Есад Ј. и Елвис Г, према пресуди Општинског суда у Сокоцу, морају да плате укупно 6.000 марака, односно око 3.000 евра
И то се догађа: Кажњени јер су оштетили спомен плочу Ратку Младићу© A.K./ATAIma

Сарајлије Есад Ј. и Елвис Г. проглашени су кривим за оштећење спомен плоче на Врацама код Сарајева посвећене бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, потврдио је за "Радио Слободна Европа" Есад, који није желио да му се открије презиме.

Пресуду је донео Општински суд у Сокоцу, месту на око 40 километара удаљеном од Сарајева.

Есад Ј. и Елвис Г, према пресуди овог суда, морају да плате укупно 6.000 марака (око 3.000 евра), од чега 5.000 марака (око 2.500 евра) Борачкој организацији Источно Ново Сарајево, која је поставила плочу 2014. године, како су навели, " у знак сећања на војну смотру коју је на том месту маја 1992. године извршио Ратко Младић". На ову пресуду нема право жалбе.

"Није ми криво што су ме казнили новчано, већ што држава ћути на овакве ствари, срамота", пожалио се Есад Ј, најављујући да ће платити казну.

Плоча је оштећена 8. јануара 2022. године. Због тога су Есад Ј. и Елвис Г.  приведени и дан касније испитани у Полицијској станици Источно Сарајево.

Обележје се, иначе, налази неколико метара од споменика на којем су исписана имена жртава фашизма у Другом светском рату, на самој линији разграничења између два ентитета у Босни и Херцеговини - Федерације БиХ и Републике Српске.

Градско Веће Сарајева је почетком новембра 2021. године усвојило иницијативу већнице Алме Ченгић којом се захтева од Канцеларије високог представника (ОХР) да са улаза на територију Општине Ново Сарајево наложи скидање спомен-плоче Младићу.

Ченгић се позвала на одлуку високог представника о изменама Кривичног закона Босне и Херцеговине, којом је "забрањено постављање споменика и подсетника особама правоснажно осуђеним за геноцид", преноси "Радио Слободна Европа".

Плоча на Врацама је у неколико наврата уништавана, а последњи пут прошлог јануара.

image
VV inauguration
banner