Србија и Балкан

Не смањује се број оболелих: Мини распуст није зауставио ширење вируса и богиња у Србији

Иако су ђаци били ван школских клупа, наставио се раст броја оболелих, а педијатри упозоравају да је и даље превелик и број прегледа на дневном нивоу
Не смањује се број оболелих: Мини распуст није зауставио ширење вируса и богиња у Србији© Milos Tesic/ATAImages

Подаци Дома здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули показују да мини распуст у школама за Дан државности није утицао на смањење броја деце оболеле од респираторних вирусних инфекција и на смиривање епидемиолошке ситуације.

"Ми смо очекивали да ће након мини распуста, након та четири дана пресека, бити мало мањи број оболелих, али нажалост ситуација показује да и даље имамо огроман број, велики број оболелих од свих врста вируса и бактерија", рекла је за Танјуг начелница педијатрије ДЗ "Др Милутин Ивковић" Палилула др Оливера Тодоровић.

Навела је да је у понедељак било више од 1.200 прегледа у Дому здравља Палилула на пет пунктова, да би од уторка тај број падао на 800-900 прегледа на дневном нивоу, што је и даље велики број.

"Имамо респираторне инфекције, адено вирус, ту су и рино вируси, норо, синцицијални, инфунза, параинфлуенза, ковид, а од бактеријских инфекција најчешће је то стрептокок", указала је др Тодоровић.

Према њеним речима, велики кашаљ полако јењава, може се рећи да је у опадању број оболелих, али расте број оболелих од морбила.

"Јучерашњи дан показује да је било 11 оболелих од морбила, а 29 сумњивих случајева", рекла је др Тодоровић.

Указала је да је обухват имунизације јако добар и повећан је за 30 до 50 посто.

image
VV inauguration
banner