Србија и Балкан

Стано: Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак о динару

Оптужбе Бесника Бисљимија су неприхватљиве, поручио је портпарол ЕУ
Стано: Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак о динару© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Портапрол Европске уније Петер Стано потврдио је за Н1 да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак упутио позив Београду и Приштини на састанак 27. фебруара у Бриселу, како би се расправљало о одлуци Централне банке Косова да укине коришћење динара.

Стано је подсетио да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, прошлог викенда у Минхену, разговарао о укидању динара са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем.

"На основу тих сусрета, специјални представник ЕУ Лајчак позвао је две стране да дођу у Брисел у уторак, 27. фебруара", навео је Стано.

Заменик премијера тзв. Косова Бесник Бисљими јуче је саопштио да је "из Брисела достављен захтев за састанак Косова и Србије следеће недеље" поводом забране платног промета у динарима, али да неће отићи јер "питање динара није део дијалога".

Стано је у вези са тим навео да ЕУ обично не коментарише преписку са партнерима, али истиче да у позивном писму Лајчака није прецизирано ко треба да представља Приштину и Београд и да је то препуштено странама.

"Другим речима, ЕУ покушава да помогне у проналажењу решења за проблем који је настао некоординисаном одлуком једне стране, а која није унапред саопштена погођеном становништву. Надамо се да ће господин Бисљими ценити труд уместо да непримерено и неосновано оптужује званичнике ЕУ. Такво понашање је неприхватљиво", подвукао је портпарол ЕУ.

Стано је истакао да одлука Централне банке тзв. Косова која је, како је подсетио, имала за циљ да повећа транспарентност финансијских токова, да обезбеди финансијску стабилност и да се бори против прања новца и фалсификовања, такође озбиљно утицала на косовске Србе и друге заједнице широм Косова, посебно на финансијску подршку коју добијају из Србије.

"Одсуство претходних консултација значи да у овом тренутку нема алтернативе, а посебно негативно утиче на школе и болнице", упозорио је Стано.

Он је подсетио да су ЕУ и њене државе чланице биле врло јасне у реакцији на, како је навео, контрапродуктивну одлуку Приштине, поручивши да се овим питањем треба бавити у оквиру дијалога у Бриселу.

"На крају, још једном желимо да поновимо да је дијалог једина платформа за проналажење свеобухватних и одрживих решења за питања између Косова и Србије. То су ЕУ, њене државе чланице и други међународни партнери поновили у безброј наврата", навео је.

Неконструктивни став приштинских власти, неуспех и недостатак ангажовања, упозорио је Стано, само додатно удаљавају "Косово" од његове европске перспективе.

image
VV inauguration
banner