Србија и Балкан

Састанак Османи и Ховенијера: Разговарали о предлозима решења за динар

Упркос међународном противљењу, уредба ЦБК-а је ступила на снагу 1. фебруара и предвиђа само евро као једину валуту за плаћање готовином
Састанак Османи и Ховенијера: Разговарали о предлозима решења за динарGetty © picture alliance / Contributor

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер разговарали су о предлозима решења у вези са применом уредбе централне банке у Приштини о забрани промета динара у јужној покрајини.

У саопштењу за јавност, међутим, није наведено о каквим предлозима је реч, пише "Коха".

"На састанку се разговарало о најновијим дешавањима на 'Косову' са посебним освртом на предлоге који дају одржива решења за прелазни план за спровођење прописа за примену уредбе ЦБК", наводи се у саопштењу Председништва "Косова". 

Подсетимо, САД су се успротивиле примени уредбе ЦБК-а, наводећи да је она одобрена без претходних консултација и без узимања у обзир негативних утицаја на српско становништво на територији КиМ које користи српски динар.

Вашингтон је тражио од Владе тзв. Косова да одложи примену уредбе, али је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти инсистирао да она не буде укинута, пише Радио Слободна Европа. 

Због непоштовања америчког захтева, Ховенијер и помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен недавно су изјавили да САД неће моћи да третирају "Косово" као партнера ако доносе одлуке без претходне консултације.

Упркос међународном противљењу, уредба ЦБК-а је ступила на снагу 1. фебруара и предвиђа само евро као једину валуту за плаћање готовином.

image