Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Напад у Лапљем селу последица политике мржње Приштине

Канцеларија указује на то да "оваквој шовинистичкој, екстремистичкој политици Приштине која ескалира свакога дана и генерише опасне етничке инциденте према свему српском"
Канцеларија за КиМ: Напад у Лапљем селу последица политике мржње Приштине© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Канцеларија за Косово и Метохију и Српска листа оценили су данас да је напад двојице Албанаца на петорицу српских младића у Лапљем Селу код Грачанице директна последица "политике мржње коју свакодневно генерише Приштина" и затражили реакцију међународне заједнице.

Канцеларија указује на то да "оваквој шовинистичкој, екстремистичкој политици Приштине која ескалира свакога дана и генерише опасне етничке инциденте према свему српском", међународна заједница мора да стане на пут, уз јасну осуду и реакцију на синоћни напад.

"Захтевамо да починиоци овог гнусног инцидента буду приведени, уз притисак на Приштину да прекине са политиком некажњавања, јер она само додатно стимулише изгреднике", истиче се у саопштењу.

У саопштењу Канцеларије се истиче да је "мучки напад", уз претње и провокације по етничкој основи који се догодио синоћ испред Средњошколског центра, унео огромну забринутост и страх у српску заједницу која живи у Грачаници и на централном Косову и Метохији, јер се родитељи са правом питају како смеју децу да пусте без пратње напоље.

Наводи се да се "на мети екстремиста нашла српска омладина" и да они тек пуком срећом нису повређени у инциденту, у којем су Албанци на њих потезали ножеве "са очигледном намером да буду и употребљени".

Наглашава се да су све чешће на мети екстремних Албанаца српска деца "која немају права на мирно и безбрижно одрастање само зато што носе српско име и презиме".

"Напад у Лапљем Селу последица вишегодишње репресије и антисрпске политике"

Српска листа оценила је да је напад двојице Албанаца на српске младиће у Лапљем Селу последица вишегодишње репресије и антисрпске политике режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија "који и сам чини све да угњетава српски народ и протера га са ових простора".

У саопштењу СЛ се истиче да, имајући у виду стање у друштву, кључна улога у питању заштите српског народа и безбедности лежи у рукама међународне заједнице и њених представника који су у обавези да гарантују мир и безбедност свим грађанима.

"Нема места причи о другом или трећем нивоу одговора ако је више него јасно да косовске институције нису заинтересоване да раде свој посао и заштите права српског народа, шта више, често су и део притиска на наше грађане, а њихови припадници виновници инцидената у коме страдају наши сународници јужно и северно од Ибра. Сетимо се да ничим изазван напад и упуцавање Милоша и Стефана Стојановића је још без одговорних иза решетака", поручили су из СЛ.

Додају да "нема дана да српски народ не доживи неки облик насиља и малтретирања на Косову и Метохији" и истичу да су Срби на простору централног Косова и Метохије забринути због инцидента у Лапљем Селу, посебно јер су у питању деца.

image