Свет

Амбасадорка Израела у Русији: Ко може да осигура да палестинска држава неће постати претња?

Већина Палестинаца изразила је подршку догађајима од 7. октобра 2023, истакла је представница Израела у Москви, додајући да су стога дозвољене емоције појединих израелских званичника који у негативном контексту спомињу палестинску децу
Амбасадорка Израела у Русији: Ко може да осигура да палестинска држава неће постати претња?Getty © David Butow / Contributor

О будућности палестинске државе можемо говорити онда када наши суседи заиста буду спремни да живимо заједно, рекла је за ТАСС амбасадорка Израела у Русији Симона Гаљперин. 

На питање да ли би стварање палестинске државе решило велики број проблема, амбасадорка је одговорила:

"Питате о палестинској држави, али ја желим да скренем пажњу на следеће: ко може да осигура да палестинска држава неће постати претња по Израел? Опет се враћам на истраживање, које је спроведено на палестинским територијама. У њему је учествовало око 80 одсто становништва – не само Газе, већ и Западне обале. И ови људи су изразили подршку 7. октобру."

Упитана да прокоментарише то што израелски званичници дозвољавају себи непријатне изјаве о палестинској деци, тврдећи, на пример, да их у будућности чека судбина терориста или да су њихови родитељи нељуди, амбасадорка је одговорила:

"Рекла сам вам шта се десило у Израелу 7. октобра. И мислим да су емоције, наравно, разумљиве."

Она је затим поновила да је борба Израела усмерена против Хамаса и терориста, а да је за децу која данас живе у Појасу Газе потребно обезбедити будућност, праву наставу у школама у којима ће учити математику, језике, историју, а не да се већ са три или четири године шаљу у кампове "где их уче да мрзе и убијају".

image