Србија и Балкан

Пала одлука: ДПС покреће иницијативу за смену Мандића

Вероватно да је "кап која је прелила чашу" партији Мила Ђукановића била и данашња посета председника Милорада Додика Црној Гори и њеном председнику Скупштине
Пала одлука: ДПС покреће иницијативу за смену Мандића© R.R./ATAImages

Председништво Демократске партије социјалиста (ДПС) одлучило је на вечерашњој седници да та странка покрене иницијативу за разрешење шефа Скупштине Андрије Мандића, потврђено је  подгоричким "Вијестима" из ДПС-а.

Како лист сазнаје, један од повода за разматрање подношења иницијативе је данашња посета председника Републике Српске Милорада Додика Црној Гори и састанак са Мандићем.

ДПС је половином јануара најавио да ће поднети иницијативу за смену Мандића чим процене да постоји шанса за њену реализацију.

Они су тада навели да је истицањем тробојке у свом кабинету када је угостио митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Скупштини, Мандић је показао да ради за интересе друге државе.

Говорећи о тробојци, Мандић је тада навео да је та застава током историје дуже стајала у Скупштини Црне Горе него актуелна државна застава.

Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Хрватска грађанска иницијатива и Демократска унија Албанаца поднели су 15. јануара Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против Мандића јер је, како су казали, супротно Закону о државним симболима у службеним просторијама истакао заставу стране државе.

Председник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) Андрија Мандић изабран је за председника Скупштине Црне Горе крајем октобра.

Гласање за избор председника Скупштине бојкотовали су посланици Демократске партије социјалиста, Бошњачке партије, Социјалдемократа, Либералне партије, Демократске заједнице Албанаца, Хрватске грађанске иницијативе и Грађанског покрета УРА, пренеле су тада "Вијести".

image