Србија и Балкан

Милановић: Пленковић, "премијер опасних намера", увео би земљу и војнике у рат

Форсира ли Пленковић увођење обавезне војне обуке у Хрватској зато да би припремио хрватске војнике за слање у рат у Украјину, пита се хрватски председник
Милановић: Пленковић, "премијер опасних намера", увео би земљу и војнике у рат© TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Трзавице на релацији Пленковић - Милановић се не смирују, а један од разлога за вербалне обрачуне двојице хрватских лидера је и сукоб у Украјини.

Кабинет хрватског председника Зорана Милановића оптужио је данас Андреја Пленковића да је "премијер опасних намера", који би, да може, одвео земљу и хрватске војнике у рат у Украјини, уз захтев да шеф извршне власти одговори на нека питања, међу којима је и зашто форсира враћање обавезног служења војног рока.

"Изјава председника Владе Андреја Пленковића након што се вратио са самита западних савезника Украјине у Паризу потврдила је дефинитивно да је Андреј Пленковић премијер опасних намера који би, да може, одвео Хрватску и хрватске војнике у рат у Украјини. Из његових речи јасно произлази да 'Хрватска није понудила слање својих војника у Украјину' само и једино због тога што Пленковић сада не може да рачуна на подршку Хрватског сабора и Председника Републике за такву лудост", наводи се у саопштењу Милановићевог кабинета.

Пленковић је раније данас изјавио да Хрватска на самиту у Паризу није нудила слање војника у Украјину јер су им недостајала четири гласа у Хрватском сабору да се одобри учешће Хрватске у мисији обучавања украјинских војника, па, како је навео, "будући да нисмо успели ни ту симболику, онда нисмо ни нудили опцију о томе да хрватски војници иду у Украјину".

У саопштењу с Пантовчака се констатује да Пленковић до данас није прежалио што је Хрватски сабор спречио индиректно укључивање Хрватске у рат у Украјини, те да му посебно смета што сада не може Хрватску да одведе у још већу катастрофу, односно не може самовољно да понуди слање хрватских војника у Украјину.

"Да нема Хрватског сабора и председника Републике, јасно је, Пленковић би Хрватску директно укључио у рат у Украјини", поручују из Милановићевог кабинета.

Указују да због безбедности и интереса Хрватске и њених грађана, Андреј Пленковић стога мора дати јасне одговоре на нека питања.

"О чему се тачно разговарало у Паризу и шта је Пленковић тамо обећао у име Хрватске (као што је лани обећао обуку украјинских војника без консултација с председником Републике)? У чије име и за чији интерес Пленковић себи узима право да учествује у расправама о учешћу хрватских војника у рату у Украјини? Форсира ли Пленковић увођење обавезне војне обуке у Хрватској зато да би припремио хрватске војнике за слање у рат у Украјину?", питања су на која се тражи одговор Пленковића.

Поновили су да је Милановићев став чврст и јасан- док је председник државе и врховни командант Оружаних снага Републике Хрватске ни један хрватски војник неће ићи да ратује у Украјину.

"Једино решење рата у Украјини је постизање мировног споразума који ће спречити нове жртве и спасити хиљаде живота. Председник Републике то говори од почетка рата и то ће бити његова политика и убудуће. Иако је Андреј Пленковић, због личне промоције. очито спреман да учествује у креирању алибија за неуспехе досадашње бриселске стратегије заустављања рата у Украјини,  председник Републике гарантује да Хрватска и њени војници у томе неће учествовати", порука је из кабинета Милановића.

image