Србија и Балкан

Нема распуштања сабора ни нових избора у Хрватској: Посланици одбацили предлог опозиције

Из опозиционог СДП-а су најавили протесте широм Хрватске за 23. март и поручили да је грађанима доста корупције
Нема распуштања сабора ни нових избора у Хрватској: Посланици одбацили предлог опозиције© TANJUG/ FOTO. HINA/ EDVARD ŠUŠAK/

Хрватски сабор јe одбио предлог опозиционих странака о распуштању и расписивању парламентарних избора, а из владајућег ХДЗ су поручили да је то још једна срамота опозиције.

Против предлога СДП-а за распуштање сабора било је 78 посланика, а за је гласало њих 59.

Након што је председник парламента Гордан Јандроковић констатовао да предлог није прошао, салу су напустили посланици Моста и Хрватских суверениста.

Из владајућег ХДЗ сматрају да је прегласавање показало нову срамоту опозиције.

"Нови опозициони дебакл и фијаско. Или бламажа, свеједно. Оваква би опозиција требало сама себе да распусти. Успела је да скупи само 59 гласова за распуштање Сабора", саопштено је из ХДЗ, уз констатацију да се 14 опозиционих посланика није ни појавило на гласању.

Поручили су да је још једна "иницијатива" дела опозиције пропала, а да је с друге стране, парламентарна већина (77 + 1) опет исказала одговорност, чврстину, озбиљност и стабилност.

Председник СДП-а Пеђа Грбин је поручио да је грађанима доста корупције и најавио протесте широм Хрватске 23. марта.

Председник хрватске Владе и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић у више наврата је до сада одбио да се изјасни када ће бити расписани парламентарни избори поруком да ће "бити кад буду", што се у опозицији тумачи као калкулисање резултатима избора за Европски парламент.

Распуштање хрватског парламента је у децембру прошле године након афере Мрежа иницирао СДП, а накнадно му се прикључила и остала опозиција уз изузетак Домовинског покрета.

image
VV inauguration
banner