Србија и Балкан

Европски парламент: Важна нам је Србија, али прво да се усклади

У документу је изражена забринутост због релативно ниског нивоа грађана Србије за чланство у ЕУ
Европски парламент: Важна нам је Србија, али прво да се ускладиwww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

Одбор за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије Европског парламента усвојио је декларацију у којој се истиче важност напредовања Србије на европском путу, али се подсећа да се Србија није ускладила са рестриктивним мерама против Руске Федерације, преноси Танјуг.

У декларацији је поздрављен напредак који је Србија до сада остварила у приступним преговорима, апелује се на Европски парламент и Европску комисију да остану активни заговорници проширења и изражава подршка српском путу ка евроинтеграцијама, објављено је на сајту Европског парламента.

Посланици су у декларацији истакли и да ће напредак рефероме владавине права и дијалог Београда и Приштине одредити темпо приступања и поздравили чињеницу да је чланство у ЕУ и даље стратешки циљ Србије.

У декларацији се поздравља и посредовање ЕУ у дијалогу између Београда и Приштине на највишем политичком нивоу, да би се постигла свеобухватна нормализација односа између страна и понавља да се сва отворена питања морају решавати кроз дијалог посредством ЕУ.

На другој страни, осуђују се све једностране и некоординисане радње које угрожавају стабилност и понавља потреба да се у потпуности спроведу сви постигнути споразуми у оквиру дијалога Београда и Приштине уз подршку ЕУ, без даљег одлагања.

Посланици поздрављају подршку Србије независности и целовитости Украјине, одбијање да призна референдуме у четири украјинске области које су се придружиле Русији, али и подсећа да се Србија није ускладила са рестриктивним мерама против Руске Федерације које Европа уводи због руске агресије.

Такође, похваљена је и промена Устава након референдума одржаног у јануару 2022. године, која имају за циљ јачање независности правосудног система и унапређење транспарентности и делотворности правосудних институција у Србији и подсећа да ове реформе играју кључну улогу у унапређењу процеса придруживања Србије ЕУ.

Декларацију су подржали посланици Европског као и српског парламента, а 14. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживањe између ЕУ и Србије одржан је јуче и данас у Стразбуру.

image