Србија и Балкан

Функционер Куртијеве партије ухапшен у Бугарској због трговине људима

Сумња се да је Краснићи, који такође поседује предузеће за превоз путника аутобусом из Ђаковице у европске земље, преко њега прокријумчарио људе са фалсификованим документима
Функционер Куртијеве партије ухапшен у Бугарској због трговине људима© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Функционер Покрета Самоопредељење, приштинског премијера Аљбина Куртија Хасан Краснићи ухапшен је у Бугарској, на основу међународне потернице коју је расписала италијанска полиција због сумње да је учествовао у трговини људима.

За њим је Италија расписала међународну потерницу, а он је ухапшен 19. фебруара 2024. године при покушају уласка у Бугарску, док је са породицом путовао на одмор, преносе "Репортери"

Бугарски окружни суд му је 22. фебруара 2024. одредио притвор до одлуке о захтеву италијанских власти за његово изручење Италији.

Сумња се да је Краснићи, који такође поседује предузеће за превоз путника аутобусом из Ђаковице у европске земље, преко њега прокријумчарио људе са фалсификованим документима.

Лист је питао тзв. Министарство спољних послова Косова и друге безбедносне органе о овом хапшењу, али до тренутка објављивања текста није добио одговор.

Краснићи је био кандидат Самоопредељења за посланика у Општини Ђаковица на изборима 2021. године, али пошто није добио довољно гласова, привремене приштинске институције су га у јануару 2022. именовале за шефа локалног водоводног предузећа "Ђаковица".

Закон о јавним предузећима предвиђа да високи функционери јавних предузећа морају бити независни, односно да немају политичке ангажмане у последњих 36 месеци.

Налог за његово хапшење Италија је издала 16. јануара.

image