Србија и Балкан

Вучић: Вечерас доносимо важне одлуке, најлогичније да избори буду што пре

Председник Србије је рекао да избори морају да буду расписани у року од месец дана од 3. марта
Вучић: Вечерас доносимо важне одлуке, најлогичније да избори буду што пре© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће вечерас на састанку са лидерима странака владајуће коалиције бити донете важне одлуке у вези са организовањем локалних избора, функционисањем Народне скупштине и будуће извршне власти, како би се што пре завршили сви изборни циклуси и да ће се вечерас те одлуке саопштити јавности.

Састанак ће се одржати у 18 сати на Андрићевом венцу, најављено је из Председништва.

"Јуче сам направио формалну грешку. Избори морају да буду расписани у року од месец дана од 3. марта. Значи, 2. или 3. априла морају да се распишу. Потпуно је нормално да председник Скупштине, ако буде изабран у понедељак, распише изборе. Постоји законска могућност да се одуговлачи, али не видим смисао. Има много опција, сагледаћемо то вечерас, а за мене је најлогичнија опција да се одмах иде на изборе, али то изазива нелагоду код неких. На београдским изборима ће промену да донесе драматично исељавање из Мале Крсне - једно лице", додао је Вучић.

О захтевима опозиције

Вучић је нагласио да га не интересује шта ради опозиција, већ да је за њега, од њиховог мишљења, много важније шта мисли народ.

"Ако хоће да изађу - хоће, ако неће - неће. Постоје они који их не зарезују два одсто. Људи који брину о својој земљи и људи који се боре за своје грађане. Тако да ме не интересује шта ће да раде. Ми ћемо да гледамо да им помогнемо и да учинимо да буду задовољнији, да имају што више пара и да на своје одморе иду по 15 пута годишње", рекао је Вучић на питање новинара да прокоментарише јучерашњи споразум представника опозиције и иницијатора ПроГласа о неопходним изборним условима за излазак на изборе.

Председник је рекао да би представници опозиције могли да као носиоца листе поставе председника Одбора немачког Бундестага за спољне послове Михаела Рота.

"За мене је важнији народ од тих који бахато тумаче закон. Али мислим да је важно да поставе Михаела Рота на чело листе. Кад год буду били избори на локалном нивоу, тамо где будемо изгубили ми ћемо да честитамо. Ја верујем у народ у Србији и готово сам убеђен у победу бар у 50-70 од тих 87 локалних самоуправа", рекао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише наводно групно пребацивање бирача из Мале Крсне на Вождовац, како би тамо били уписани у бирачке спискове, Вучић је истакао како је то "масовно исељавање" из Мале Крсне, заправо један човек.

"Мени су јавили да је један уписан. Из Министарства и МУП-а. Баш тако, да је један уписан са територије општине Смедерево. Дозволићемо им увид, радним групама и свима", рекао је Вучић.

Вучић са Додиком у Памбуковици: Тражићемо милијарде евра за обнову путева у Србији

Председник Србије, стигао је међу мештане Памбуковице. Такође, ту је и председник Републике Српске Милорад Додик.

Вучић је рекао да није случајно изабрао Памбуковицу.

"Велики су притисци на нашу земљу, сви живи су почели да се мешају шта Србија треба да ради, да нам соле памет како Србија треба да изгледа и шта би требало у Србији да радимо. И из разних земаља би да нам уређују ствари у овој земљи, до најситнијих детаља, а ако не служите њиховим интересима и служите интересима свог народа, вршиће притиске, прогониће вас, називаће разним погрдним именима", рекао је Вучић и додао да ће му Србија и сва села у Србији бити важнија од мишљења која долазе из иностранства и да је био озбиљан када је рекао да му је једна Памбуковица важнија од мишљења председника Одбора немачког Бундестага за спољне послове Михаела Рота, вође делегације Социјалдемократске партије Аустрије у Европском парламенту Андреаса Шидера или шефа посматрачке мисије Савета Европе Стефана Шенаха.

Председник је најавио да ће већ за недељу дана почети радови на реконструкцији пута од Памбуковице ка Убу у дужини од 12 километара, који ће бити завршен до Ђурђевдана, 6. маја.

"Дошао сам овде не први већ трећи пут, а један пут смо у Памбуковици урадили како ваља. Морамо да урадимо пут према Убу од 12 км, комплетну реконструкију. Ауто ми је у једном тренутку поскочио као на трамболини", рекао је Вучић обраћајући се грађанима.

За Ђурђевдан ће неко други доћи да отвори пут до Уба, рекао је Вучић и истакао да ће бити потпуно нов и као писта.

Додао је да треба да се уради и пут ка Коцељеви, од Памбуковице до пута Ваљево - Шабац, где би радови требало да крену за месец и по дана.

Председник је најавио да ће држава тражити неколико милијарди евра које ће уложити не само у нове аутопутеве, већ и у локалне путеве широм Србије.

"Очекујем да вас у наредних месец дана обавестимо колико ћемо милијарди евра да уложимо по Србији. Држава данас добро ради и људи се тога сете када прође време и помало смо размажени и чекамо да нам све држава заврши, а ако нам не заврши увек је држава крива. Хтео сам да се захвалим вама који разумете да није лако и хоћу да направимо још много путева. Тачно је да само снажна држава то може да уради, ова оба дела неће испасти мање од шест милиона евра, а имамо много Памбуковица у Србији и других места", рекао је Вучић.

Додик: Вучић је дигао Србију

Присутнима се обратио и први човек РС, Милорад Додик, који је поручио да многа места у РС  се зову исто или слично као у Србији што говори довољно о повезаности.

"Долазим у Србију често и морам да приметим да се Србија дигла. Често заборавимо да се осврнемо око себе и видети шта је урађено. Доћи овде и обећати пут је велика ствар. Председник Вучић је дигао Србију. Ви сте овде у Памбуковици дали допринос на изборима. Демократија не помаже, помаже Вучић и обећа пут. Кад неко дође и обећа 12 км пута, то је више од демократије", поручио је председник Републике Српске Милорад Додик и додао да, будући да му је Ђурђевдан крсна слава, неће моћи да дође, али ће бити мислима са народом.

Председник је на почетку позвао мештане да они седну за сто где је предвиђено послужење за министре и друге функционере.

У знак дочека постављен је и транспарент са натписом "Памбуковици је најважнији Вучић".


Након разговара са мештанима, председник ће отићи и до стадиона, где ће погледати пријатељску утакмицу између ФК Памбуковице и Ставе из Ваљева.

Сусрету са мештанима присуствује министар спорта Зоран Гајић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, председник општине Уб Дарко Глишић, државни секретар у министарству спорта Марко Кешељ и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Након што је председник Србије Александар Вучић, у свом обраћању споменуо Памбуковицу, међу мештанима овог села завладало је опште одушевљење, те су одличили да га позову да их посети. Председник се на њихов позив радо одазвао.

image