Србија и Балкан

Референдум на северу Космета: Начин да се смене градоначелници или да се Срби изиграју?

Албански градоначелници све чешће помињу "своја права која ће тек размотрити", а ако уредба владе тзв. Косова оде пред уставни суд, процес смене албанских градоначелника биће заустављен до даљњег
Референдум на северу Космета: Начин да се смене градоначелници или да се Срби изиграју?© TANJUG/ STR

Три дана пошто је Централна изборна комисија тзв. Косова верификовала довољан број потписника петиција за смену албанских градоначелника у четири српске општине на северу КиМ и предложила 21. април као могући датум за одржавање гласања, референдум као нужан корак пре расписивања нових локалних избора на Северу није ништа извеснији него дан раније и свих претходних месеци.

Напротив, међу аналитичарима и бољим познаваоцима стања на Северу све се гласније поставља питање да ли је читава уредба владе тзв. Косова у којој је прописан начин смене градоначелника уствари нова превара, да ли су петиција и референдум начин да се градоначелници смене, или, само – начин да се смена пролонгира, односно, одлаже до даљњег.

Градоначелник Општине Звечан Иљир Пеци који своју дужност обавља у селу Липа крај села Бољетин, седам-осам километара од центра општине и који је на изборима априла прошле године изабран са 114 гласова, изјавио је данас да су "градоначелници у четири општине на северу Косова изабрани вољом грађана и да имају своја права која ће даље размотрити".

Пеци је на овај начин реаговао коментаришући прошлонедељни предлог Централне изборне комисије тзв. Косова да се гласање за смену градоначелника, после верификације потписа на петицији, организује 21. априла ове године.

Градоначелник Звечана није данас детаљније образлагао која су то "права која ће он и колеге размотрити", али је подсетио да су он и градоначелници Зубиног Потока, Лепосавића и Северне Митровице изабрани на непосредним изборима у складу са Законом о локалним изборима а да је чланом 56.2 и 56.3 истог закона објашњено како престаје њихов мандат.

А у та два члана, објашњавају за РТ Балкан бољи познаваоци косовског правног система – никакве петиције и референдуми за смену градоначелника се не помињу.

На трагу данашње Пецијеве изјаве су и речи Неџата Угљанина, председника Скупштине општине Северна Митровица који још од покретања петиције за смену градоначелника четири општине на Северу понавља да – нема законског оквира за одржавање референдума.

Угљанин је пре два дана, после предлога ЦИК-а о гласању 21. априла рекао да је "Централна изборна комисија Косова изашла из сопствених овлашћења гласањем о петицијама за смену градоначелника у четири општине на Северу". Угљанин је поновио и да административно упутство тзв. владе Косова којим се ушло у овај процес не може бити старије од закона.

"Административно упутство не може да буде јаче од закона. ЦИК први пут преузима обавезу одржавање петиције или референдума који не постоји у закону", изјавио је Угљанин за ТВ Прва.

Сем овог, Угљанин је рекао и да је упитно да ли постоје изборне комисије у све четири општине на северу. Неки други заинтересовани за овај процес, поставили су претходних дана низ питања, поред осталог и – ко ће организовати референдум на Северу, где ће гласање бити одржано, ко ће бити чланови изборних комисија, ко ће спроводити надзор, ко бројати гласове, ко контролисати...

У одговору на питање шта би албански градоначелници могли  у међувремену да предузму и остваре "права" о којима говори Пеци, ваља подсетити на састанак Зећирија, Пеција, Атића и Хетемија који је одржан у Лепосавићу крајем јануара, на дан када су ЦИК Косова достављене петиције.

За портал "Коссев" тада је са овог састанка потврђено да поменута четворица "разматрају могућност подношења захтева Уставном суду с циљем да се административно  упустство владе Косова за смену градоначелника прогласи неуставним и тако онемогући њихово разрешење". Односно да суд изда забрану смене градоначелника док се не донесе коначна одлука.

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири који је победио са 197 гласова раније је оценио да је сам процес прикупљања потписа за његову смену "ирегуларан", односно, да све то види као "закулисну сцену Српске листе".

Иако је на априлским изборима гласало тек 13 Срба, изабрани албански градоначелници владају већ 10 месеци. Ако до референдума и дође, за смену градоначелника Лепосавића Љуљзима Хетемија, који је изабран са 170 гласова, биће, према Куртијевој уредби, потребно 7.000 гласова Срба.

image