Србија и Балкан

Како Фридом хаус види грађанска права: Србија делимично слободна, тзв. Косово лидер у региону

По оцени америчке организације о слободи у свету, Србија је лидер у Европи по смањењу грађанских права, а тзв. Косово предводник на Западном Балкану у њиховој заштити
Како Фридом хаус види грађанска права: Србија делимично слободна, тзв. Косово лидер у регионуwww.globallookpress.com © © IMAGO

Србија је делимично слободна земља, каже "Фридом хаус", и по њиховим мерилима слобода и грађанских права налази се на 114. месту од 210 земаља. Пад Србије у прошлој години био је највећи у Европи, она је лидер у смањењу права и грађанских слобода, рекла је стручњак ове америчке организације Александра Капри за "Глас Америке".  

За разлику од Србије, како сазнајемо од експерткиње "Фридом хауса" за Балкан, на тзв. Косову "има много напретка по питању поштовања права мањина, верских права и Косово је у том смислу лидер на Западном Балкану, у питању важних демократских тенденција". Ако је "Косово" пример поштовања људских права, онда је извештај "Фридом хауса" о слободи у свету заиста извештај о слободи, а не о потчињености Америци. Или је управо супротно?

Стручњак организације коју највећим делом финансира америчка влада, односно Стејт департмент, како се то могло прочитати, између осталог, и у тексту "Њујорк тајмса" из 2011, констатује да је тзв. Косово имало тешку 2023. годину. Разлог је "повећано насиље у општинама на северу што многе процесе доводи у питање и ставља додатни притисак на владу да пружи заштиту свим грађанима Косова".

С друге стране спектра америчког појма слободе, "делимично слободна Србија" је због "манипулације изборима" глобално пала по индексу слободе и пре 2023, уз то јавност све више није у могућности да приступи информацијама о набавкама, инфраструктурним пројектима и другим политикама економског развоја, а грађани се снебивају да учествују у јавним дебатама због страха од власти, како нам је објаснила Капри.

О изборима би Србија могла што-шта да научи од слободног "Косова" на чијим изборима на поменутом северу учествује 3,47 одсто бирача, а затим се изборна воља тих мало више од 1.500 људи брани полицијским кордоном под пуном опремом, снајперистима са прозора, пребијањем грађана и хапшењима.

Што се тиче заштите права националних мањина и ту би Београд могао да се угледа на "лидера у региону" јер, по "Фридом хаусу", "Косово" испуњава америчке критеријуме слободе: паљење кућа и аутомобила мањинама, употребу ватреног оружја против њих, хапшења под сумњивим оптужницама, забрана увоза животних намирница и лекова, забрана коришћења валуте у којој су јој сва примања. Додуше, овај последњи напредак тзв. Косова у заштити права мањина, укидање динара, вероватно није ушао у извештај јер се он односи на прошлу годину.   

Ако је положај Срба на Космету под овим режимом за пример и похвалу Колективном Западу онда је сваки даљи коментар беспотребан, каже за РТ Балкан публициста Игор Ивановић.

"То као да је нека скривена камера или скеч 'Монти Пајтона' назвати Косово лидером у региону у тим питањима", додаје наш саговорник.

"Фридом хаус" је, иначе, у свом извештају високо котирао и Црну Гору, која је по речима Капри једна од земаља са највећим побољшањима у Европи "јер смо видели побољшање у капацитету опозиције да скине са власти ДПС" који је деценијама владао, као и "покушаје нове владе да се извуче из уставне кризе".

Америчка НВО позната је по свом интересовању за смене режима и јачање капацитета опозиције која је обавезно "демократска" и по правилу подржана од организација попут "Фридом хауса". Иако су код куће врло осетљиви на страно мешање у амерички изборни процес, до нивоа параноје, у земљама којима извозе демократију много су либералнији по том питању.

Како су откриле депеше које је објавио "Викиликс", а чија сазнања преноси већ поменути "Њујорк тајмс", "Фридом хаус" је активно учествовао у "Арапском пролећу" финансирајући и обучавајући активисте и групе директно укључене у демонстрације у Египту, Бахреину и Јемену. Депеше показују како су америчке дипломате уверавале званичнике на Блиском истоку забринуте због таквог роварења да  су обуке намењене спровођењу реформи, а не промоцији револуција.

Египатска влада тражила је управо од "Фридом хауса" да прекине да финансира локалне политичке активисте и борце за људска права – речју вође револуције. Занимљиво је, међутим, да су сумњичави били и сами активисти. Вођа "Покрета младих 6. април" пожалио се у америчкој амбасади, а где би друго, да су га "милитантни" саборци прогласили за издајника због веза са "Фридом хаусом" који су описали као "ционистичку организацију".  

Дискутабилно је колико су уопште такве организације, укључујући и "Фридом хаус", релевантне да о било чему говоре, напомиње Ивановић.

"Све настају на познатој трансверзали Клаус Шваб-Џорџ Сорош, део су секте богаташа и система који је тренутно постао највећа сметња светском поретку, па и уопште судбини човечанства", каже Ивановић.

Док ми себе доводимо у ситуацију да зависимо од мишљења елите колективног Запада увек ће бити сличних оцена, уверен је наш саговорник.

"Никад нас неће оставити на миру и никад нам неће дати нека већа права, нити боље оцене. Парадоксално је да ми уопште тражимо њихове оцене за било шта. Када видимо како се конституишу те елите и како се финансирају они који доносе такве закључке немате шта друго ни да очекујете од њих", напомиње Ивановић.

Он додаје и да је мишљење таквих организација постало неважно.

"Њихов став је важан можда само на овим територијама. Нити су цењени на Западу, а о остатку света да и не говоримо, ту чак и не постоје као актери. Ово више нису она времена од пре 15 година, налазимо се у времену када се вектори светског утицаја мењају. Али ми још увек имамо неке рецидиве које поштујемо на нашу несрећу", закључује Ивановић.

image