Србија и Балкан

Столтенбергов извештај: НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине

Генерални секретар Алијансе представио је свој извештај за 2023. годiну
Столтенбергов извештај: НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

НАТО са Србијом одржава политички дијалог на високом нивоу у циљу решавања питања од кључног значаја за регионалну безбедност, поручио је у свом годишњем извештају за 2023. годину генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

У његовом извештају, наводи се да Савез наставља партнерску сарадњу са Војном канцеларијом за везу НАТО-а у Београду која пружа подршку активностима Србије у оквиру програма Партнерство за мир.

Столтенберг је подсетио и да је у новембру посетио Босну и Херцеговину, Србију и штаб такозваних косовских безбедносних снага, као и да је одржао заједничку седницу са регионалним лидерима савезника у Северној Македонији.

Посета је, како је рекао, "пренела снажан сигнал трајне посвећености НАТО-а миру и стабилности на Западном Балкану, у позадини сложеног регионалног и глобалног безбедносног окружења". У 2023. години, додаје се, настављен је снажан политички дијалог и практична сарадња са Босном и Херцеговином.

Столтенберг се у деловима извештаја, који се односе на рад Кфора и ангажман и сарадњу НАТО на Западном Балкану, осврнуо на дијалог Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ, наводећи да он представља главну платформу за проналажење решења.

"НАТО остаје посвећен подршци дијалогу Београда и Приштине уз посредовање Европске уније. Дијалог је главна платформа за проналажење решења којим се поштују права свих заједница и гради трајни мир, који користи безбедност широм Косова и стабилности широм региона Западног Балкана", поручио је Столтенберг.

Мисија Кфора предвођена НАТО-ом, према његовим речима, треба да допринесе одржавању безбедног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године.

Истиче се и да су снаге Кфора, од како су добиле мандат по резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, наставиле рад како би помогле у одржавању безбедног и сигурног окружења за све заједнице на КиМ и слободе кретања, у блиској сарадњи са ЕУ, УН и другим међународним актерима.

Наводи се и да су НАТО снаге на КиМ у 2023. одиграле кључну улогу у обезбеђивању стабилности на КиМ, усред појачаних тензија и повећане нестабилности на северу.

"После насиља у мају и септембру, савезници су распоредили око 1.000 резервних снага у мисију, обезбедивши највеће појачање за деценију", навео је Столтенберг и додао да је то омогућило Кфору да утростручи број патрола и учетворостручити присуство на северу КиМ.

Како се додаје, од 31. децембра, 27 савезника и партнера обезбедило је приближно 4.700 војника мисији, укључујући распоређени резервни састав.

Столтенберг је навео да су НАТО снаге на КиМ, упркос повећаним тензијама, наставиле да се ангажују са свим заједницама да помогну у одржавању безбедног окружења и истакао да је поносан што је подржао НАТО присуство на КиМ 2023. године

Он је додао и да је НАТО наставио да обезбеђује подршку за изградњу капацитета безбедносним организацијама на КИМ, преко саветодавног и тима за везу НАТО, цивилног и војног тима од око 40 припадника особља из 13 земаља.

"У 2023. тим је понудио савете и помоћ у областима као што су медицинска подршка, логистика, набавке, извршење буџета и људско управљање ресурсима", навео је Столтенберг.

У извештају се наводи и да је посетом Столтенберга БиХ, Србији, Приштини и Северној Македонији у новембру прошле године пренет снажан сигнал трајне посвећености НАТО миру и стабилности на Западном Балкану, у контексту сложеног регионалног и глобалног безбедносног окружења.

image
VV inauguration
banner