Србија и Балкан

Блинкен: Западни Балкан је близак Бајденовом срцу

Подржавамо побољшање односа Београда и Приштине. Дијалог уз посредовање ЕУ је једини поуздан пут за напредак у том процесу, каже амерички државни секретар
Блинкен: Западни Балкан је близак Бајденовом срцу© Tanjug/Evelyn Hockstein, Pool Photo via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен истакао је данас у Бечу да САД подржавају процес нормализације односа Београда и Приштине и поручио да сви споразуми из дијалога морају бити примењени.

"Подржавамо побољшање односа Косова и Србије. Дијалог уз посредовање ЕУ је једини поуздан пут за напредак у том процесу. Желимо да видимо добру вољу и конструктиван приступ обе стране", рекао је Блинкен на заједничкој конференцији за штампу са аустријским колегом Александером Шаленбергом.

Поручио је да обе стране треба да избегавају тензије, повећају транспарентност и сарадњу са међународним партнерима.

"Сви споразуми из дијалога морају да се примене", нагласио је Блинкен.

Рекао је да САД сарађују са Аустријом по питању Западног Балкана, и похвалио ангажовање Беча и посебно Шаленберга у стабилизацији прилика у региону.

"Западни Балкан је нешто што је блиском нашем срцу, посебно председнику САД Џозефу Бајдену. Председнику и мени, као и свету фокус је деведесетих био на Балкану, на Босни и Херцеговини и Косову. Оно што нам не треба, а посебно не грађанима региона, је повратак у прошлост, да се вратимо у деведесете", нагласио је Блинкен.

Казао је да захваљујући лидерству Аустрије регион напредује у правцу европских интеграција.

Истакао је да САД подржавају демократски, миран и просперитетан Западни Балкан интегрисан у ЕУ.

Због тога, додао је, САД подржавају препоруку за отварање приступних преговора ЕУ са БиХ.

"Охрабрујемо лидере у БиХ да премосте поделе и спроведу реформе на путу ка ЕУ", рекао је Блинкен.

Додао је да САД сарађује са Аустријом у жељи да се јаче чује глас нових генерација на Балкану.

"Хоћемо да осигурамо да се глас нове генерације на Балкану чује, јер је то глас за мир, безбедност, и будућност, а то значи пут ка ЕУ", истакао је Блинкен.

Аустрија војно неутрална, али не и по принципима

Шаленберг је пренео да је са Блинкеном разговарао и о непосредном суседству Аустрије, а то је Западни Балкан.

"У време када букти пожар у Европи морамо осигурати стабилно непосредно суседство. Или ћемо извозити наш модел живота, или ризикујемо нестабилност и несигурност у суседству", упозорио је Шаленберг.

Рекао је да се Аустрија залаже за отварање приступних преговора са БиХ, и подсетио да је Беч одувек подржавао европску интеграцију Западног Балкана.

Упитан за неутралну позицију Аустрије, а у погледу одлуке Финске и Шведске да се придруже НАТО-у, Шаленберг је казао да су историја и географски положај тих земаља другачије.

"Наша неутралност је само војна, не и по вредностима и принципима. Нисмо неутрални према земљама које крше Повељу УН и принципе међународног права", додао је он.

Шаленберг је подсетио да се Аустрија 1956, непосредно после проглашења неутралности, придружила осуди уласка руских тенкова у Будимпешту.

"Међународни закони нису само документ, већ нас чине безбедним и зато је неопходно да се поштују сва међународна правила", поручио је он.

Шаленберг је казао да неутралност има огромну подршку у становништву, те да 80 одсто грађана Аустрије не жели њено укидање.

image