Србија и Балкан

Пленковић о потезу Милановића да се кандидује за премијера ХР: Маске су коначно пале

Актуелни председник Хрватске Зоран Милановић биће носилац изборне листе Социјалдемократске партије, најавио је председник СДП Пеђа Грбин
Пленковић о потезу Милановића да се кандидује за премијера ХР: Маске су коначно пале© Tanjug/FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Председник Владе Хрватске и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић рекао је да потез председника Хрватске Зорана Милановића да се кандидује за премијера показује да су "маске коначно пале".

Он је такође нагласио да ће му ХДЗ показати да ће СДП изгубити и трећи пут.

На свечаности обележавања годишњице ХДЗ Осијечко-барањске жупаније, Пленковић је нагласио да је датум који је Милановић изабрао за парламентарне изборе, 17. априла, уједно и Светски дан циркуса, пренела је Хина.

"То је исто битно при одабиру, да знамо шта је намеравано да се постигне. Да би циркуска атмосфера била још мало јача, док смо се возили према Осијеку чули смо да је Милановић одлучио да иде на изборе са СДП-ом као независни кандидат, али ипак да сачува функцију председника државе, па шта буде", истакао је Пленковић.

"Мислим да је ово сјајно, коначно су маске пале", додао је.

Описао је Милановића као калкулаторног кандидата.

"Показаћемо му да ће изгубити и он и СДП по трећи пут. Постоје само три јасне поруке. СДП је никад слабији. Друга политичка порука је ДОРХ (Државно тужилаштво Хрватске). Овако паничан потез ради само неко ко је у великом страху", истиче Пленковић.

Трећа порука односила се на Милановићеве односе с Русијом.

"Трећа порука, за коју се надам да није кључна, ето баш у време када се у Русији одржавају избори. Није ли ово покушај да се Хрватска извуче из западне заједнице, ЕУ и НАТО-а, из партнерства са САД-ом и врати у наручје Русији? Ако јесте, ми то нећемо допустити", закључио је Пленковић.

Милановић се раније данас обратио грађанима на друштвеној мрежи Фејсбук и поручио да ће након изборне победе на парламентарним изборима, у коју је како је навео, уверен, одступити са дужности председника Републике.

Грађанима је поручио да је одлучио да се кандидује као независни и нестраначки кандидат на листи СДП на изборима за хрватски парламент, који ће бити одржани у среду, 17. априла.

image