Србија и Балкан

После СПН-а, Новог ДСС-а и Двери, иницијативу "Прогласа" подржао и Угљанинов СДА

Зашто би се странка која се представља као борац за права бошњака на специфичном делу територије Србије удружила са прозападном опозицијом пред изборе у Београду?
После СПН-а, Новог ДСС-а и Двери, иницијативу "Прогласа" подржао и Угљанинов СДАGetty © Medin Halilovic/Anadolu Agency

Странка демократске акције (СДА) Санџака подржала је захтеве "Прогласа" за изборне реформе, а на чији текст су параф већ ставиле странке са листе "Србија против насиља", коалиција НАДА и Покрет Двери.

У писму подршке "Прогласу" које потписује Угљанин наводи се да СДА Санџака, као "парламентарна странка више од 34 године заступа и штити интересе бошњачког народа у Србији и свих грађана Санџака".

Одлука о подршци "Прогласу" донета је, додаје се, на страначким органима.

"Пратећи рад Иницијативе 'ПроГлас', вредности за које се борите и начин на који валоризујете ставове грађана исказујемо вам поштовање и подршку", закључује се у писму.

СДА Санџака освојила је на изборима 17. децембра 0,57 одсто гласова, али у парламенту има два посланика јер за њу, као мањинску странку, важи природни праг. Угљанин није посланик у новом скупштинском сазиву, већ остаје да политички делује у Новом Пазару.

Баш како је и сам Угљанин навео у свом данашњем саопштењу, странка на чијем је челу представља грађане из једног дела Србије и поставља се питање зашто би се Угљанин на овај начин укључио у кампању која се води пред нове београдске изборе.

Заправо, иако наизглед потез Угљанинове странке да подржи деловање прозападне опозиције у Београду делује чудно, његова одлука да се сада удружи са београдском прозападном опозицијом није изузетак.

Овај политичар већ је једном подржао захтев који је 2021. године део опозиције предао Скупштини Србије да се усвоји Резолуција о геноциду у Сребреници и то по хитном поступку.

Потпис на тај документ ставили су Сулејман Угљанин, посланици Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић и Наташа Мићић, Ненад Чанак из Лиге социјалдемократа Војводине, али и Мариника Тепић, која је тада била чланица ЛСВ-а. У међувремену, Тепићева је напустила ЛСВ, била независни посланик без чланства у странци, да би потом постала потпредседница Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

image