Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Ко иде на састанак ПроГласа?

ПроГлас је позвао на формулисање "Договора о условима за поштене, слободне и фер изборе", а представници листа опозиционих странака подељени су о питању тога да ли ће се одазвати позиву
РТ Балкан истражује: Ко иде на састанак ПроГласа?© M. M./ATAImages

Уочи расписивања нових избора у Београду, Иницијатива ПроГлас позвала је све парламентарне странке које сматрају да су избори у Србији одржани крајем 2023. године били нерегуларни, да им се сутра у 10 сати придруже у формулисању "Договора о условима за поштене, слободне и фер изборе".

Посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић за РТ Балкан каже да ће са колегама присустовати састанку и да сматра да је у питању одлична иницијатива.

"Наравно да ћемо ићи на састанак, те људе ценимо и поштујемо, желимо да сарађујемо са њима", наводи Лазовић и додаје да ће детаље саопштити након састанка, на конференцији за медије која је заказана за 12 часова.

Из Нове Демократске странке Србије, чији је председник Милош Јовановић, истичу да још размишљају да ли ће присуствовати састанку, да ће највероватније ићи, али да ће коначна одлука бити донета вечерас.

"Ми – Глас из народа" не иде на састанак

Бранко Павловић са листе "Ми – Глас из народа" каже да они на састанак на који је позвао ПроГлас не би требало да иду.

"Нисмо планирали да идемо, али пошто ми одлуке доносимо колективно, ја не могу да вам кажем шта је план. Сумњам да ћемо ићи, 99 одсто да се нећемо одазвати позиву, али да не буде да прејудицирам", додаје Павловић.

Што се тиче идеје о два блока коју помињу поједини представници опозиције, Павловић наводи да се залажу за то "да једни друге не гледају преко ровова, јер та два блока, поред разлика које међу њима постоје, имају потпуно заједничке кључне елементе".

"И једни и други прихватају западни макроекономски модел који се примењује. Они се разликују у питању Косвова и Метохије, санкција Русији, ставу о Републици Српској... Из нашег угла, међу тим такозваним блоковима који имају нешто жестоко једни против других, постоје огромне сличности, али и важне разлике. Због тога ми мислимо да се интереси српског народа и Србије могу остварити само политиком која није острашћена и која пре свега указује на погубност западног економског оквира који за оба блока није споран", објашњава Павловић.

Антонијевић: Све ово личи на представу

Борислав Антонијевић, представник листе "Ми – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић", каже да не зна зашто би та листа ишла да се састаје са ПроГласом, пита се који је њихов легитимитет и наводи да та иницијатива "подржава опцију коју они не подржавају".

Када су у питању изборне нерегуларности које ПроГлас помиње, каже да су контролори њихове листе поднели извештај у коме су нагласили да су на местима на којима су они били избори били регуларни.

"Друга је прича да ли изборна листа треба да се зове по председнику Србије, да ли у том смислу има процедуралних грешака. Међутим, нерегуларност избора се потврђује на изборном месту оног момента када председник изборне комисије не потпише записник. Колико знам, сви записници су потписани, а тамо где је било неких примедби, примедбе су дате. По мом мишљењу, то није исправно. Ако је на гласачком месту било нерегуларности, записник се не потписује и ту је целој причи крај. Сви записници су потписани и ми се питамо о чему се ради, да ли се они договарају међусобно, да ли ту има нешто што ми не знамо", додаје Антонијевић.

Говорећи о акцијама проевропске опозиције у Скупштини града Београда, каже да од те институције не треба правити хаос уношењем пиштаљки и сличних потеза, јер се "тако не исказује демократска воља, већ на изборима".

Он напомиње да су ишли на све консултације на које су позвани јер "не одговарају човеку, ни странци, већ институцији".

"Кад нас позове председник државе, нас не зове Александар Вучић, већ председник Србије који је изабран на изборима. Не значи да ми тим позивом одобравамо то што они раде или како раде. Ако смо били учесници демократског процеса који се зове избори, дужни смо да на тај процес одговоримо, исто као што су одборници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије били дужни да се појаве на сва три сазива Скупштине града Београда, а нико се од њих појавио није", каже наш саговорник.

Он је навео да су посланици СНС на првом сазиву градске скупштине организовали конференцију за новинаре испред Старог двора, "са све бившим градоначелником Александром Шапићем". Антонијевић поручује да седница није сазвана испред Старог двора, него у реновираној сали скупштине града на Тргу Николе Пашића.

"У исто време Србија против насиља је била у сали са транспарентима, спречавајући одборнике СНС и СПС да уђу, иако су знали да нису ту", додаје.

Према његовим речима, све ово личи на једну велику представу, а они "нису глумци и у представи не желе да учествују".

Када је у питању позив дела опозиције да се на изборе изађе у једној колони, он каже да је то могуће "само у моменту када цела опозиција има исти став о националним интересима Србије" и поручује да су разлике међу њима толико велике да не зна како би "могли да стану под исту капу".

Он наводи да националним интересом Србије не сматра "покретање иницијативе да се у Сребреници прогласи геноцид, позиве да се Србија прикључи санкцијама против Русије и да Косово треба признати јер је то одавно завршено".

Антонијевић се пита да ли су људи који пропагирају такве иницијативе "опозиција Србији или власти у Србији".

"Ја не сматрам да је то завршено и не мислим ће икада бити завршено и само чекам моменат да поништимо све те споразуме које они поштују јер су потписани у земљама Европске уније. За мене не постоји ниједан споразум после Резолуције 1244 Уједињених нација који признајем као легитиман. Сви смо свесни шта се догодило када су преговори о Косову склоњени из УН, а то није започела политичка група која је сада на власти. То се десило после 2000. године, знамо када је потписан први споразум и ко је то започео", закључује Антонијевић.

"Демократска странка присуствоваће састанку, одазваће се позиву Прогласа за формулисање 'Договора о условима за поштене, слободне и фер изборе'", наводи за РТ Балкан председник странке Зоран Лутовац.

На питање шта очекује од састанка, каже да "очекује договор који ће бити увертира за стварање широког друштвеног покрета за слободне и поштене изборе, а потом и за суштинске промене у Србији".

Он је раније данас за Н1 изјавио да та странка "тражи што веће укрупњавање, односно прављење једне друштвене опозиције".

Лутовац истиче да када говори о једној колони, мисли на друштвену колону, то јест "друштвену опозицију која ће да мења државу и неће дозволити да се десе овакве бруталне крађе".

image