Србија и Балкан

Сијарто: Никад нисмо слали оружје Украјини, нити ћемо

Када председник Емануел Макрон или други европски лидери говоре о могућности слања војника на терен, то за нас апсолутно не долази у обзир. То потпуно противречи нашој заједничкој одлуци у НАТО-у, поручује шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Никад нисмо слали оружје Украјини, нити ћемо© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Једна смо од веома ретких земаља у Европској унији и једна од изузетно ретких унутар НАТО-а, која никада није испоручила оружје Украјини. Никада. И нећемо то ни учинити, поручио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто у интервјуу за подгорички "Дан".

Додао је да верује да су испоруке оружја опасне и да доприносе продужењу рата, а то је све, опет, узрок све већег страдања људи.

Према његовим речима, испоруке оружја дефинитивно нису решење, већ дипломатија, разговорима би требало створити ситуацију у којој обе стране могу да седну за исти преговарачки сто и разговарају о мировном споразуму.

Осврнуо се и на критике Мађарске због очувања контаката с Русијом.

"Ако се канали комуникације буду блокирали, то би значило да дословно одустајемо од наде за мир. А то, не би требало да се уради. Дакле, неопходно је разговарати јер дипломатија није разговор само са онима с којима се 100 посто слажете или имате заједничко разумевање", навео је Сијарто.

На питање како види своју земљу у том смислу као "непослушног" члана или као "коректора", Сијарто истиче да је Мађарски истински и поуздани савезник Европске уније и жели, каже, да ЕУ буде јака.

Слање трупа у Украјину противи се заједничкој одлуци НАТО-а 

Упитан постоји ли ризик од сукоба између НАТО и Русије, Сијарто каже да је одмах након избијања рата, НАТО донео веома јасну одлуку, засновану на апсолутном јединству да неће бити део сукоба у Украјини.

"Морају се уложити сви могући напори како би се избегао било какав директан сукоб између Руске Федерације и самог НАТО-а. Јер сви знамо да је у случају директне конфронтације, врло вероватно да бисмо били сведоци избијања трећег светског рата, што нико од нас не би желео. Надам се. Стога, када председник (Емануел) Макрон или други европски лидери говоре о могућности слања војника на терен, то за нас апсолутно не долази у обзир. И не само зато што би то лако довело до избијања трећег светског рата, већ зато што то потпуно противречи нашој заједничкој одлуци у НАТО-у, коју смо донели и са Црном Гором", навео је шеф мађарске дипломатије.

Сви знате, истиче Сијарто, да ова наша заједничка одлука није оспоравана ни од кога.

"Није било речено да би требало да се размотри, или ревидира или измени. И, с друге стране, тако је очигледно да Украјина не може победити у овом рату јер је Русија војна суперсила. Било нам то драго или не, она има нуклеарно оружје. Али очигледно је да ни Русија не може да победи у рату због западне подршке Украјини. Дакле, ако ниједна од њих не може да победи, онда је очигледно да рат треба завршити преговорима, а ако сте сигурни да преговори морају да се одрже, онда је наше питање: Зашто не сада и зашто касније? Што касније ти преговори буду одржани, више људи ће умрети", поручио је Сијарто.

Европа све слабија

Сијарто је указао да ЕУ постаје све слабија, а како време пролази, мир у Украјини је све даљи. Када је реч о економији, каже да је европска конкурентност у паду, и да је Кина престигла Европу када је реч о уделу у глобалном БДП-у.

Да би се ЕУ реформисала, начин размишљања Брисела мора да се промени тако да све више надлежности од држава чланица треба пренети у Брисел.

"А онда ће одлуке бити доношене у Бриселу. Али ЕУ не може бити јака ако државе чланице постају слабије. Дакле, потребне су вам јаке државе чланице, а онда ће јаке државе чланице формирати јаку ЕУ. Да би се осигурало да државе чланице остану јаке, потребно је њима оставити надлежности. И не треба их држати далеко од њиховог националног карактера, наслеђа, религије, културе, било чега", каже он.

Без искрености за Црну Гору

Црна Гора не би чекала на учлањење у Европску унију 16 година да су све земље чланице искрене и да поред јавних похвала нема тајних резерви према новим чланицама, оценио је Сијарто у интервјуу.

Он је казао да ће Мађарска од јула, када преузима председавање ЕУ, учинити све да Црна Гора затвори што више поглавља.

"Радићемо с вашом владом у предстојећим седмицама и месецима док не преузмемо председништво како бисмо повећали број поглавља која могу бити затворена до максимума, јер Црна Гора заслужује да буде чланица Европске уније", каже Сијарто.

Он је рекао да Мађарска сматра политику проширења једном од најважнијих и најзначајнијих политика Европске уније.

"Ми смо апсолутно за проширење јер верујемо да свежина, нови подстицај, нова енергија и динамика, које су врло потребне ЕУ данас, могу доћи само споља и већином из земаља Западног Балкана које желе да се развијају, које су довољно амбициозне и које су се такође веома развиле последњих година", рекао је Сијарто.

Он каже да је за Мађарску, ЕУ недовршен посао без Западног Балкана.

"Међутим, морамо бити свесни једне врло важне ствари, а то је да иако већина чланица ЕУ позитивно говори, подржавајући проширење отворено и пред јавношћу, али суштински говорећи, само је мањина чланица за проширење. Да ово није тако, не бисте чекали 16 година. Преговоре о приступању започели сте пре 12 година", навео је Сијарто.

Он је додао да дужина овог поступка врло добро показује скептичност већине чланица ЕУ, и да ће Мађарска, као земља која подржава проширење, мора да искористи наше полугодишње председавање за убрзање тог процеса.

"Када је реч о Црној Гори, заиста смо сигурни да је Црна Гора спремна за приступање, а ЕУ би такође имала користи од тог придруживања. Стога, током наредних шест месеци, пружићемо сву потребну подршку за напредак", каже шеф мађарске дипломатије.

Конкретно ће, казао је, сазвати седницу Међувладине комисије између ЕУ и Црне Горе како бисмо почели да затварамо поглавља.

"Јер, Црна Гора, отворили сте сва поглавља преговора о приступању, њих 33. Нажалост, ниједно још није затворено. Верујемо да сте довољно учинили да почнете да их затварате. Реално је да ће се током нашег председавања затворити близу 10 поглавља", навео је шеф мађарске дипломатије.

image
VV inauguration
banner