Србија и Балкан

Изградња највеће НАТО базе у Румунији: Тежње Запада да Србију угура у антируски блок

Локација за највеће упориште Алијансе у Европи није случајно изабрана
Изградња највеће НАТО базе у Румунији: Тежње Запада да Србију угура у антируски блок© Tanjug/Daniel Vogl/dpa via AP

Изградња највеће европске базе НАТО у Румунији одразиће се и на Србију, највише кроз појачавање западних тежњи да и Београд постане део антируског фронта. У мањој мери ће тај геостратешки подухват изазвати непосредну опасност по наше становништво у сусрет могућем војном судару Алијансе са Русијом, оцењују "Новости".

Пројекат тежак 2,5 милијарди долара предвиђа проширење постојеће базе "Михаил Когалничану", у округу луке Констанца, величине омањег града, са циљем јачања капацитета Алијансе у црноморском региону у светлу нових размера сукоба на Истоку. 

Нова база биће само једна у низу других НАТО локација којима је окружена Србија у деликатном тренутку, а после најаве да ће НАТО у Бугарској распоредити мултинационалне бригадне борбене групе од укупно 5.000 људи из пет суседних земаља, Италије и САД, затим отварања ваздушне базе НАТО у Албанији.

Према најавама, нови комплекс код Констанце ће се простирати на скоро 3.000 хекатара где ће моћи да борави до 10.000 војника и њихових породица. Већ је започета изградња основне инфраструктуре, приступних путева и електричне мреже. Пројекат обухвата и нове писте, платформе за наоружање, хангаре за војне авионе, али и школе, вртиће, продавнице, па чак и болницу.

Ипак, румунски и НАТО званичници нису изнели више детаља о томе када би послови могли да буду приведени крају.

Председник скупштине Клуба генерала и адмирала Србије Миломир Миладиновић изградњу нове НАТО базе у Румунији види као чин приближавања Алијансе Русији, али и као један вид притиска и претње према Србији.

"Чињеница да смо окружени НАТО чланицама и базама `Девеселу` у Румунији, `Бондстил` на КиМ и однедавно `Кучова` у Албанији није лака и не може да буде пријатна и повољна за нас. Практично, изградњом већег броја база око нас појачава се НАТО окружење, реч је о својеврсном притиску и према нама, како бисмо променили наш однос према Русији, односно према НАТО и ЕУ", каже генерал "Миладиновић" за "Новости".

Миладиновић оцењује да локација за највеће упориште Алијансе у Европи није случајно изабрана због близине Румуније и Русије.

"Мађарска заузима уздржан став према Специјалној војној операцији у Украјини, као и Словачка. Пољска је традиционално против Русије. Према томе, Румунија, која је бивша чланица Варшавског пакта одједном је постала прозападна, док је начелу државе Немац. Мислим да је то њихово опредељење да би и на том делу европског континента имали базу која је потенцијална опасност по Русију. Нисам склон да прогнозирам о овоме што се све више прича да је трећи светски рат на помолу, јер без обзира на то колико су појединци ратоборни, сви се плаше рата и знају да сукоб није једноставна ствар. Свакако, ситуација заслужује респект и наше дубоко размишљање о начину на који ћемо се припремити за то", оцењује Миладиновић.

image