Србија и Балкан

Петковић Куртију: Међусобно признање постоји само у твојој глави

Директор канцеларије за Косово и Метохију рекао је да премијер привремених приштинских институција има узалудне снове о томе да ће Србија признати део своје територије
Петковић Куртију: Међусобно признање постоји само у твојој глави© Tanjug/STF

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је крајње време да Аљбин Курти престане да обмањује јавност и да се суочи са истином и чињеницама које јасно доказују да нема никаквих зацртаних и унапред постављених рокова за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Једина штоперица која откуцава јесте она за формирање Заједнице српских општина, а остали рокови очигледно постоје само у Куртијевој глави", навео је Петковић реагујући на Куртијеву изјаву за црногорске медије да сада постоји рок да се "међусобно признавање спроведе негде до пролећа следеће године", преноси Танјуг.

Курти је за црногорску РТВ изнео тврдњу да од 9.септембра постоји модел за будуће преговоре Београда и Приштине и да би, према његовим речима, "отприлике до следећег пролећа, требали да имамо споразум за потпуну нормализацију односа".

Директор Канцеларије за КиМ, нагласио је да ситуација постаје смешна и бламантна, јер, према његовим речима, Куртија на дневном нивоу демантују међународни званичници. Последњи у низу је портпарол ЕУ Петер Стано, који је децидно рекао да никакви вештачки рокови не постоје у реалности.

Петковић је истакао да Приштина касни са формирањем Заједнице српских општина, наводећи да би Куртију боље било да се фокусира на испуњење преузете обавезе и реализује оно што је потписано у Бриселу.

Како је рекао директор Канцеларије за КиМ, рокови очигледно постоје само у Куртијевој глави, а он има "узалудне снове о томе како ће Београд да призна део своје територије, који се супротно међународном праву представља као такозвана држава".

Петковић је упозорио да је свако ко је покушао да напада Српску православну цркву, српски народ и председника Србије, улагао узалудне и неуспешне напоре.

"У том јаловом подухвату Куртију не могу помоћи ни они у српској опозицији, које хвали и чију помоћ свесрдно очекује", закључио је Петковић.

image