Србија и Балкан

Милановић анкетира Хрвате: Шта ће АП у Бриселу?

Хрватски председник понудио је својим пратиоцима и потенцијалне одговоре
Милановић анкетира Хрвате: Шта ће АП у Бриселу?© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK/ nr

Хрватском председнику Зорану Милановићу Уставни суд забранио је учешће у предизборној кампањи, али му нико изгледа не може забранити да своје политичке противнике "пецка" путем друштвених мрежа.

Милановић, који је иначе према последњим истраживањима јавности, за Хрвате пожељнији премијер од тренутног Андреја Пленковића, сада је на свом фејсбук налогу објавио анкету у којој своје пратиоце пита шта мисле да Пленковић, кога ословљава само са АП – ради у Бриселу.

Наравно, одговор да је он тамо на дводневном самиту о нуклеарној енергији, посвећеном сукобу у Украјини и јачању европске одбрамбене индустрије, није долазио у обзир.

Милановић је дао две опције: Пленковић је у Бриселу да продужи до Луксембурга и да исказ европским тужиоцима, а друга је да је тамо да "спасава своју европску фотељу".

Његови пратиоци ипак, мисле да је ситуација сложенија, па нуде и одговоре које хрватски председник својом анкетом није предвидео.

Људи су тако писали да ће Пленковић тамо остати да се никад не врати или да је тамо отишао на обуку за украјински фронт, док има оних који би се заклели да је он тамо отишао да плаче на рамену Урсуле фон дер Лајен. Вероватно баш због тога што му је најава Милановића да ће ући у битку за премијерску функцију – поприлично заљуљала позицију.

У међувремену СДП који је намеравао да кандидује Милановића, наставља своју изборну кампању која је тренутно иначе попут лошег римејка филмске саге о Харију Потеру, у којој се помињу мистичне "бајалице" у виду слогана "Реке правде долазе", а у којој је Милановићу припала улога лорда Волдемора, односно оног чије се име у кампањи, због одлуке Уставног суда "не сме поменути".

Председник те партије Пеђа Грбин је, упркос томе у једном тренутку умало отворено рекао да Зоран Милановић иде на победу.

СДП је на путу победе. Коалиција Река правде је на путу победе... а З... не смем да кажем иде до победе. Зоран Милановић? Јесам ли нешто прекршио? Он од понедељка не сме да учествује у таквим стварима и рекли смо да ћемо поштовати све одлуке", рекао је.

image