Србија и Балкан

ХДЗ ухваћен да купује лајкове из Вијетнама на Фејсбуку: Грешка пи-ар почетника, или диверзија?

Могуће је да их је у овом изборном напуцавању неко добро насапуњао, а можда им само неки рођак води пи-ар и друштвене мреже, наводе стручњаци
ХДЗ ухваћен да купује лајкове из Вијетнама на Фејсбуку: Грешка пи-ар почетника, или диверзија?© Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Дa владајућа Хрватска демократска заједница (ХДЗ) премијера Андреја Пленковића купује пратиоце и лајкове из Вијетнама на друштвеним мрежама, запало је за око тамошњој јавности.

Наиме, на то се посумњало услед великог броја симпатизера које ова странка има у Вијетнаму, од којих су неки попут Лê Yếн Мy, Хồ Лан Пхуонг Вâн и Пхи Таи Тринх на Фејсбуку "лајковали" објаву о страначком скупу ХДЗ-а на коме је, како су се похвалили, било присутно око 1.800 људи. 

Загребачки "Јутарњи лист" овим поводом је разговарао са стручњацима за дигитално оглашавање и затражио објашњење да ли је ХДЗ-ов скуп заиста толико популаран међу Вијетнамцима или се ради о вештачко прикупљеним реакцијама на Фејсбуку.

Стручњак за дигитални маркетинг Марин Златарић каже да се најчешће купују профили из Бангладеша и Индије, а ХДЗ се сад можда одлучио за оне из Вијетнама јер су још јефтинији.

"То је вероватно најјефтинија опција. 0,001 долара по лајку", каже Златарић.

До многих сервиса за куповину Фејсбук лајкова је могуће доћи једноставним коришћењем претраживача. Лајкови се најчешће купују у пакету, а цена зависи од количине жељених реакција, географском подручју, о томе колико профил изгледа "природно", да ли је реч о аутоматизованим ботовима или о стварној особи која ручно реагује на објаве.

Неки сервиси чак нуде и гаранцију да лајкови неће опасти, односно да објава неће изгубити лајкове током времена.

"Што се тиче ове ситуације с вијетнамским профилима на ХДЗ-овом Фејсбуку, то је направио неко нестручан у вођењу друштвеним мрежама (вероватно им неки рођак води пи-ар и друштвене мреже). Имају буџет и могу лажно повећати досег на Фејсбуку. Могуће да су се одлучили за такав потез јер им је рачун 'шедовбенд', што значи да је Фејсбук проценио да крши њихова правила и аутоматски ограничио видљивост садржај. То се често догађа с пословним рачунима политичких странака. Ако су стварно 'шедовбенд', онда су можда хтели да поправе ту ситуацију тако што ће купити лајкове и створити бар привид подршке", каже Златарић.

То им се, каже, могло обити о главу.

Информатички стручњак Луцијан Царић истиче да постоји могућност да је ХДЗ-у то неко сместио.

"Могуће је купити лајкове за друге и можда се овде то догодило. Могуће је да их је у овом изборном напуцавању неко добро насапуњао. Али, сумњам да је стварно тако. Ово ми више изгледа као непрофесионалан потез почетника који управља налогом ХДЗ-а на друштвеним мрежама. Куповање лајкова није ништа неуобичајено, то је пракса којом се многи користе. Али, блесаво је када се то ради на овакав очигледан начин. То се може направити много интелигентније и сувислије. Није први, а ни последњи пут да ћемо видети куповину лајкова током изборне кампање", каже Царић за "Јутарњи лист".

image