Србија и Балкан

Куртијева нова подвала за Србе: Шта се крије иза процедуре за смену "градоначелника"

Уколико притиска међународне заједнице и не буде, онда не би било изненађење да ови избори буду одржани почетком следеће године истовремено с редовним изборима за покрајинску скупштину, пише "Политика"
Куртијева нова подвала за Србе: Шта се крије иза процедуре за смену "градоначелника"© FOTO TANJUG/ STR

Избори за градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије биће још један у адут у игри политичке трговине које ће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористити у разговору с Вашингтоном и представити као уступак. После најављеног уласка Приштине у Савет Европе, чиме је Берлин наградио Приштину за вишегодишњу опструкцију дијалога с Београдом, готово је извесно да би избори у општинама Лепосавић, Зубин поток, Звечан и Северна Митровица највероватније били одржани на јесен. 

Уколико притисака међународне заједнице и не буде, онда не би било изненађење да ови избори буду одржани истовремено с редовним изборима за покрајинску скупштину почетком следеће године.

Нема сумње једино да ће, ако Курти прихвати да смени садашње "градоначелнике" и да се иде на нове изборе на северу, то представити као велико "демократско достигнуће", како је то учинио и у случају "враћања" земљишта Високим Дечанима, које овом манастиру иначе вековима припада, затраживши одмах пријем тзв. Косова у Савет Европе, пише "Политика".

Будући да су "градоначелници" постављени након нелегитимних и самовољом Приштине расписаних избора са укупном излазношћу од око три одсто, јасно је да Курти, све у случају и да поништи њихов исход, не чини никакав уступак, већ је реч о својеврсном покушају трговине "на црно".

Зоран Анђелковић, бивши председник привременог Извршног већа за Косово и Метохију, каже да ће упркос бројним опструкцијама албанских сепаратиста, 21. априла бити одржан референдум о смени четворице градоначелника на северу Космета.

"Реч је о измишљеном правилнику који има за циљ да се Срби малтретирају да прикупљају потписе како би се организовао референдум, да би после тога били организовани избори у четири општине. Све је то Куртијева игра да се, кад он то буде хтео, организују избори за градоначелника у четири општине, али истовремено неће бити одржани избори за одборнике. Људи заборављају да су и одборници изабрани са три одсто гласова и они немају легитимитет и нико не спомиње како они могу да буду смењени", каже Анђелковић за "Политику".

Шта ако грађани гласају за смену четири градоначелника?

Овај поступак такође није регулисан приштинским прописима и постоји правна празнина шта треба да се ради и који су рокови. 

"Очекујем да ће после тога бити расписани избори за четири градоначелника, чија овлашћења нису мала, али је проблем што ће насупрот њима стајати велики број албанских одборника који ће све чинити да опструирају рад српских градоначелника", наводи Анђелковић. 

Он додаје да, уколико желе да буду коректни, избори могу да се одрже месец дана после одржавања референдума о смени градоначелника. Међутим, како каже, косовски Албанци то и не морају у том року да одрже, већ кад они хоће и могу да отежу са одржавањем избора.

"Нема ништа записано и овај правилник о референдуму је накнадно измишљен, и то на притисак међународне заједнице. А косовски Албанци су га прилагодили себи како да превасходно малтретирају људе, а не како да реше проблем", закључује Анђелковић.

Да ће референдум бити одржан 21. априла, јер је већ расписан, оцењује и Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије, наводећи да су у току припреме за њихово одржавање. Он за "Политику" наводи да су у току припреме за њихово одржавање, конкретно одређивање референдумских комисија о начину на који ће гласати људи који нису присутни на бирачким местима. Додаје да су ти рокови кренули од 15. марта.

"За градоначелнике ће се одржати избори после рушења садашњих нелегалних албанских градоначелника албанских на северу Космета. Не сумњам да ће упркос свим препрекама које поставља режим Аљбина Куртија, на референдуму изаћи минимум половина од уписаних гласача плус један на бирачким списковима", прецизира Бериша.

Додаје да нико није одредио додатне рокове а да ни до сада није постојао рок који је, на пример, морао да одреди за које време морају да се потврде рокови. 

image