Свет

Американци одобрили продају "џавелина" Мароку: Упркос несташици, помажемо свог савезника

Мароко је затражио преко 600 пројектила који се користе у Украјини
Американци одобрили продају "џавелина" Мароку: Упркос несташици, помажемо свог савезникаGetty © Liam McBurney - PA Images / Contributor

Сједињене Америчке Државе дале су зелено светло за продају противтенковских пројектила "џавелин" у вредности од 260 милиона долара Мароку, саопштио је Пентагон, упркос томе што Вашингтон у последње време има проблема са допуном својих залиха због сукоба у Украјини.

"Ова предложена продаја ће подржати спољну политику и националну безбедност Сједињених Држава тако што ће помоћи да се побољша безбедност главног савезника који није члан НАТО-а али који наставља да буде важна снага за политичку стабилност и економски напредак у Северној Африци", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Како је саопштила Агенција за сарадњу (ДСЦА), Мароко је затражио куповину 612 пројектила, званично означених као ФГМ-148Ф, заједно са 200 лаких командних лансирних јединица "џавелин". Наруџбина укључује обуку, пратећу опрему, компоненте и услуге подршке.

Ако се изврши, поруџбину ће доставити "Џавелин џоинт венчур", заједничка фирма "Локид Мартина" и "АрТиИкс корпорације". ДСЦА је саопштила да због тога "неће бити штетног утицаја на одбрамбену спремност САД", сугеришући да пројектили неће ићи из америчких војних залиха.

"Џавелини" су били први систем наоружања који су САД испоручиле Украјини 2018. Више система је накнадно послато Украјини након што почетка Специјалне војне операције. До јуна 2022. у Украјину је послато око 7.000 "џавелина", а Пентагон је наводно изражавао забринутост да би америчка војска могла да остане без залиха, пошто одбрамбена индустрија није у стању да прати потражњу.

image