Србија и Балкан

Нови артефакти у Музеју жртава геноцида: Предмети који сведоче о настанку и последицама нацизма

Ова институција ће ускоро бити спремна на формирање сталне поставке, када добије своју зграду у оквиру Спомен подручја Јајинци
Нови артефакти у Музеју жртава геноцида: Предмети који сведоче о настанку и последицама нацизмаwww.globallookpress.com © Juergen (Jürgen) Blume

Штафета, којом је олимпијски пламен пренесен са Олимпа из Атине до Београда ка Берлину, за Олимпијске игре 1936. године, када је нацистички вођа Адолф Хитлер напустио стадион зато што није хтео да додели четири златне медаље афроамеричком атлетичару Џесију Овенсу, постаће део поставке Музеја жртава геноцида.

Овај, као и још неколико важних артефаката који су пронађени у околини Ниша, ушле су у процедуру за откуп, потврдила је виши кустос овог музеја Јасмина Тутуновић Трифунов.

Међу предметима пристиглим из околине из Ниша налазе се, између осталих, и војнички ранац од телеће коже, који је служио за мапе и важна војна документа, војнички есцајг са ознаком Вермахта из 1937, кутија за гас-маску, ознаке нацистичке војне полиције, платнени амблем са свастиком који је припадао фолксдојчерима, као и два феса - један из Првог светског рата, који је припадао аустроугарским формацијама, и други, који је припадао војним формацијама из Другог светског рата.

Како су истакли у Музеју, ова грађа је значајна зато што сведочи о настанку, развоју и поседицама нацистичке идеологије.

То је, како је рекао кустос збирке оружја Никола Милошевски, постала већ устаљена пракса Музеја, који годишње откупљује на хиљаде историјских артефаката.

Ова институција ће ускоро бити спремна на формирање сталне поставке, када добије своју зграду у оквиру Спомен подручја Јајинци.

Међу недавно откупљеним предметима налази се и нацистичка улична табла из Баната, на којој пише: "Јевреји су овде непожељни". Откупљено је и десетак војних униформи припадника Вермахта, усташких и италијанских формација.

"Откупили смо и блузон који је могао припадати италијанском војном контигенту из Северне Африке", рекао је Милошевски, као и усташки бајонет, СС ознаке и официрску ознаку припадника хрватских зенги из 90-их година.

Ту је и пиштољ мађарске производње, калибра 7,65 милиметара, који се производио од 1912. до 1945, а који су користиле мађарске трупе.

image