Србија и Балкан

Мајке, болничарке, ратнице: Српске хероине у кризним временима Великог рата

Изложбу "Српске хероине у Великом рату", која је отворена 27. марта у Дому војске у Београду, посетиоци ће имати прилику да погледају до 30. априла
Мајке, болничарке, ратнице: Српске хероине у кризним временима Великог рата© РТ Балкан/Сања Илић

Без обзира да ли су биле задужене за испраћај мужева и синова у рат, чување породичног огњишта, вођења волонтерских и добротворних организација за помоћ војницима и лечења рањеника, или одлазак на прву линију фронта раме уз раме са мушкарцима – српске хероине у кризним временима показале су највиши ниво храбрости, слободарског духа, једнакости и истрајности у одбрани отаџбине.

Зато су имена попут Милунке Савић и Надежде Петровић, али и мање познатих као што су Флора Сандс, која је осим бриге о рањеницима била борац легендарног Гвозденог пука, Љубице Чакаревић ди Сорно, која се с пушком у руци борила за слободу Србије, Наталије Бјелајац, добровољац у балканским ратовима, учесница у Кајмакчаланској бици, пробоју Солунског фронта и одбрани Београда – нашла своје место на изложби "Српске хероине у Великом рату", која је отворена јуче, 27. марта, у Дому војске у Београду.

Поред њих, заслугу да их памтимо, завреднеле су и Јелена Шаулић, Живана Терзић, Ленка Рабасовић, Лепосава Младеновић, Јелена Ложанић Фротингем, Даринка Грујић Радовић, Мабел Грујић, Добрила Главинић и друге хероине, које чине део ове поставке.

Посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу до 30. априла.

Изложба је подељена у три целине: "Жена – чувар", "Хуманост и милосрђе" и "Жена – борац", у којима су испреплитане личне приче из дневника које су водиле, фотографија збегова, преноса рањеника или извлачења топова у којима су несебично учествовале, лични предмети које су даривале борцима, униформе и градска ношња, медицински прибор, оружје и оруђе које су користиле, медаље и ордење које су им додељене у периоду од 1912. до 1920 године.

"Један од најзначајнијих доприноса жена у Великом рату препознат је у раду болничарки и лекарки. Док су се водиле борбе за одбрану отаџбине, оне су пружале медицинску негу и подршку повређенима и болеснима. Радећи у изузетно тешким условима и са крајње ограниченим ресурсима, показивале су велику пожртвованост и спремност да помогну угроженима", наводи се у водичу кроз изложбу.

Додаје се да су жене имале кључну улогу у волонтерским организацијама и добротворним иницијативама за помоћ војницима, избеглицама и цивила погођеним ратом.

"Организовале су прикупљање хране, куповину одеће и медицинских потрепштина за војнике, цивиле и оне који су били у заробљеништву. Њихова несебична посвећеност и кризним временима пример је духа солидарности и саосећања који је дефинисао слободарски дух нашег народа током Великог рата", истиче се.

Такође, не сме се заборавити да су Српкиње током окупације учествовале у различитим облицима отпора, формирање шпијунских мрежа и тајних организација и тако, не само да су ризиковале своје животе, већ и разбијале традиционалне родне улоге.

Поред тога, очување економије, од пољопривреде до индустрије, у Краљевини Србије почивало је на леђима жена.

Отварању изложбе јуче су присуствовали министри у Влади Србије, посланици у Народној скупштини, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, припадници Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости.

Министар одбране Милош Вучевић захвалио је првој дами Тамари Вучић, јер су  заједно промовисали топлу људску причу, али и победничку причу – причу о нашим женама, причу о свима нама, причу о Србији.

"Све оне су сачувале своје куће, домове, породицу и за време окупације, за време страдања, издржале својеврсну голготу. Војска нам је издржала са народом, или делом народа, голготу кроз Проклетије и после кроз крваву битку за пробој и враћање у Србију, а жене су сачувале куће, сачувале су Србију. И на томе им неизмерно хвала. А, имали смо и праве хероине које су биле у рововима, у санитетима, тамо где је заиста било тешко. И ако дозволимо да се заборави, ако дозволимо да та лошија страна историје спусти застор заборава на њих, онда показујемо да нисмо достојни и садашњих хероина које живе у неким мирнодопским условима, али брину и о својим кућама, породицама и Србији", поручио је министар одбране.

Супруга председника Србије рекла је да вероватно не знамо ни тачан број српских Амазонки одлучних да се упусте у директне окршаје са злом које носи рат.

"Мала Србија у бици са Голијатима светске ратне машинерије примила је у своје редове и њих неколико које су храбро пошле на браник отаџбине, мењајући тако заувек генетски код жена са наших простора. Из ових жртви израстају данас генерације нових хероина у чијим срцима гори иста ватра, част и патриотизам за који се надамо да никада неће морати да се на једнак начин искаже и докаже", поручила је Тамара Вучић.

image