Србија и Балкан

Влада Црне Горе пресекла: Принудна управа у Шавнику, крај владавине ДПС-а после 30 година

Увођењем принудне управе стављена је тачка на изборни процес који у овој општини, без резултата траје још од 2. августа 2022, када је изборе расписао тадашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић и од када су мештани ове општине девет пута излазили на биралишта
Влада Црне Горе пресекла: Принудна управа у Шавнику, крај владавине ДПС-а после 30 година© CC BY-SA 4.0 / BuhaM

Министар јавне управе у Влади Црне Горе Мараш Дукај саопштио је данас да је одлуком владе уведена принудна управа у општинама Шавник и Андријевица.

Дукај је рекао да "није циљ јавне управе, а ни Владе Црне Горе да узима посао општинама, али да оне нису поступале у складу са законом" и додао како су из владе више пута упућивали апеле општинама Шавник и Андријевица који су очигледно остали без одјека.

"Андријевица није ни покушала да спроведе одлуку Владе Црне Горе, док Шавник није у складу са законом реализовао све обавезе. Они су само продужили стратешки план, а не усвојили нови", поручио је Дукај.

Што се тиче Шавника, одлуком Владе Црне Горе о увођењу принудне управе стављена је тачка на изборни процес који у овој општини, без резултата траје још од 2. августа 2022, када је изборе расписао тадашњи председник Мило Ђукановић и од када су мештани ове општине девет пута излазили на биралишта.

Све до данас и одлуке Владе Црне Горе на власти у овој општини била је Демократаска партија социјалиста а председник општине кадар ове странке Југослав Јакић.

Пре само десетак дана политичка ситуација у Шавнику поново је била на ивици пуцања када је заказана седница Скупштине општине на којој је требало да буде разрешена Општинска изборна комисија. Да се то не деси побринули су се из коалиције "За будућност Шавника" чијих је педесетак присталица ушло у просторије општине и прекинуло седницу која, како су рекли, није заказана у складу са законом. Председник Јакић позвао је полицију у помоћ, али је интервенција изостала јер је процењено да за њу нема разлога.

Иначе, када су у октобру 2022. одржани локални избори у више општина у Црној Гори и када се показало да ДПС губи општину по општину, у Шавнику они нису успели - завршили су ломљењем кутија на неким бирачким местима.

Десило се наиме да је странка која је деценијама била на власти у Црној Гори, па и у Шавнику, користећи се ситуацијом да локални избори не буду одржани истовремено у свим општинама, селила гласаче из општине у општину, по потреби. Како је Шавник мало место и сви се у градићу на северу Црне Горе знају "у брк", то овде није прошло, па су опозициони чланови бирачких одбора, чим би видели на гласању свеже досељене у Шавник, реаговали ломљењем кутија и уништавањем гласачком материјала.

И тако девет пута заредом.

У међувремену, попис је само потврдио велику аномалију у Шавнику. У бирачком списку у градићу је 1.968 особа, а Шавник по поменутом попису има само 1.588 становника.

ДПС ја Шавником владао последњих тридесетак година, све до данас.

image