Србија и Балкан

Поучан случај дијалога Пљеваља и Приштине: Догодине у Призрену

Један наизглед наиван мејл из Приштине наишао је на прави одговор 260 километара даље, у Пљевљима
Поучан случај дијалога Пљеваља и Приштине: Догодине у Призрену© iStock / scottiebumich/ Getty Images Plus

На званичну мејл адресу Општине Пљевља јуче је стигао позив из Приштине. Када је службеница компаније која организује конгресе и догађаје у Приштини писала овај допис, није ни слутила какав ће одговор добити.

У питању је приватна компанија CEO - Congress and Event Organization са седиштем у Приштини и канцеларијама у Немачкој. Како се наводи на званичном сајту, послује не само на Косову и Метохији, већ и у Албанији, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Швајцарској, Немачкој, а како пише на сајту и у Кенији.

Овога пута ангажовала ју је влада такозваног Косова да организује сајам туризма и спорта.

Мејл је написан на српском језику, под насловом "Позив за учешће на Међународном сајму туризма и спорта у Приштини" и започиње речима:

"Поштовани градоначелниче господине Вранеш,
Са задовољством Вас позивамо на Међународни сајам туризма и спорта, који се организује по 20. пут од 16. до 17. априла 2024. године у Приштини, и овога пута уз подршку Владе Републике Косово и многих организација и дугорочних партнера сајма".

Свега неколико сати касније, председник општине Дарио Вранеш одговорио је на овај мејл на следећи начин.

"Тзв. држава Косово не постоји, већ је српска покрајина Косово и Метохија. Догодине у Призрену!"

Вранеш је потврдио аутентичност преписке за РТ Балкан и није желео даље да је коментарише.

Занимљиво да је поклич "догодине у Призрену", по угледу на јеврејски "догодине у Јерусалиму" први пут забележен у Црној Гори у 19. веку.

"У Призрену догодине, дабогда, Божић славили", поручио је митрополит црногорско-брдски Иларион Рогановић књазу Николи Првом Петровићу на Божић 1871. године, што је записано у цетињском листу "Црногорац".

И данас, свако ко поштује Устав Србије и међународно право заступао би исти став који је и Вранеш показао у свом одговору, међутим, у Црној Гори то није случај.

Подгорица је 2008. признала независност такозваног Косова и још од власти Мила Ђукановића покушава да успостави односе са Приштином на "државном" нивоу, негирајући територијалну целовитост Србије.

Међутим, Вранеш је функционер Нове српске демократије чији је лидер Андрија Мандић, а која не признаје независност такозваног Косова.

Да немају сви у Црној Гори став као Вранеш јасно је и по томе што на споменутом наводно међународном сајму туризма у Приштини годинама гостују поједине црногорске општине.

Чест гост је општина Улцињ у којој већином живе Албанци. Улцињ већ годинама покушава да привуче Албанце да летују у том граду, а томе је покушао да допринесе и бивши премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

Бивши премијер, по рођењу Улцињанин, на отварање прошлогодишње туристичке сезоне у овом граду позвао је премијера Албаније Едија Раму и председницу тзв. Косова Вјосу Османи.

Осим Улциња, на сајму у Приштини гостују туристичке организације Бара, Тивта, Подгорице и Цетиња. Сада је јасно да се овој листи Пљевља сигурно неће придружити.

image