Србија и Балкан

Одржано припремно рочиште по трећој тужби против Кецмановића

Следеће припремно рочиште заказано је за 31. мај, када ће судија одлучити о предложеним доказима и закључити припремно рочиште
Одржано припремно рочиште по трећој тужби против Кецмановића© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

У Вишем суду у Београду одржано је припремно рочиште по трећој тужби против оца, мајке и дечака који је 3. маја прошле године у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе и ранио пет ученика и наставницу историје.

Ову тужбу поднео је малолетник Ј. Д. који је рањен тог 3.маја, односно његови родитељи као законски заступници.

Владимир Поповић, пуномоћник породице која је тужила Кецмановиће, предложио је данас саслушање родитеља рањеног детета, саслушање Кецмановића, вештачење малолетног Ј. Д. од стране комисије вештака ортопеда, трауматолога и неуропсихијатра на околности умањења опште животне способности.

Такође, предложено је вештачење К. К. на околност да ли је тог дана био способан за расуђивање.

Поповић је истакао да се противи прекиду овог парничног поступка, сматрајући да је утврђена одговорност родитеља јер су га обучавали да рукује оружјем.

Пуномоћница тужених Кецмановића, Марина Ивеља, сложила се са предлогом да се уради вештачење малолетнoг К. К., док је затражила да суд прибави извештај Центра за социјални рад на околности о односима у породици, односно да ли је реч о проблематичној породици.

Предложила је и записник о дисциплинској одговорности педагога, психолога, секретара и директорке школе критичном приликом, као и да се прибави снимак из стрељaне који доказује, како тврди Ивеља, да је малолетника први пут у стрељaни обучавао инструктор, а не отац.

Ивеља је предложила и електронски дневник К. К., преписке између њега и разредне након екскурзије.

Сања Гуњић, заступник тужене школе и заменик државног правобраниоца, предложила je да се саслуша сведок испред установе која врши надзор обезбеђења школе, као и саслушање запослених који су тог 3. маја били присутни.

Следеће припремно рочиште заказано је за 31. мај, када ће судија одлучити о предложеним доказима и закључити припремно рочиште.

Тужба је поднета против малолетника К. К. и његових родитеља Владимира и Миљане Кецмановић, ради накнаде нематеријалне штете услед претрпљеног физичког бола, страха и психичког бола.

Поред овог парничног поступка, пред Вишим судом у Београду почела су још два суђења по тужби коју поднели чланови породице Дукић и по тужби 27 чланова породица убијених.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка донеће одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.

Пред Вишим судом у Београду води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и инструктора и власника стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К. К. учио да пуца, док он није одговоран за кривично дело, јер у тренутку масовног убиства није навршио 14 година.

image