Србија и Балкан

ЦИК у Приштини: Данас почео рок за пријаву за регистрацију за гласање у четири општине на северу КиМ

Гласање за смену градоначелника албанске националности у општинама Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица одржаће се 21. априла
ЦИК у Приштини: Данас почео рок за пријаву за регистрацију за гласање у четири општине на северу КиМ© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Централна изборна комисија у Приштини објавила је да је данас почео рок за пријаву за регистрацију бирача који живе ван територије Косова и Метохије за процес гласања за или против смене такозваних градоначелника у четири општине на северу Покрајине.

Гласање за њихову смену у општинама Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица одржаће се 21. априла.

Период пријављивања траје до 3. априла, преноси Коха.

"Грађани који живе у иностранству могу да се пријаве за регистрацију као гласачи ван Косова тако што ће послати захтев путем електронске платформе на веб страници www.kkz-ks.org/sk/abroadvoter пратећи онлајн упутства или путем поште", наводи се у саопштењу ЦИК-а.

Уколико дође до одбијања пријаве за регистрацију, приговор може да се поднесе Комисији за административне приговоре или на мејл kundershtimi.vjk@kkz-ks.org.

Гласање за или против смене градоначелника одржаће се након што су грађани четири општине на северу КиМ са српском већином организовали петицију како би сменили градоначелнике албанске националности, који су изабрани на локаним изборима 23. априла, које су бојкотовали Срби.

На изборе у априлу 2023. године изашло је свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних.

Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

image