Свет

Кулеба чупа Макрона: Његове изјаве о НАТО трупама у Украјини су погрешно протумачене

Украјински министар спољних послова је реакцију НАТО чланица на Макронове речи назвао "паничном"
Кулеба чупа Макрона: Његове изјаве о НАТО трупама у Украјини су погрешно протумаченеGetty © Viacheslav Ratynskyi/Anadolu via Getty Images

Кијеву нису потребне НАТО трупе на његовој територији да би поразио Москву, изјавио је министар спољних послова Дмитриј Кулеба, додавши да су речи француског председника о размештању трупа Алијансе погрешно протумачене.

Макронове ијзаве изазвале су лавину демантија међу НАТО савезницима Француске, који су тврдили да не планирају ништа слично. Кулеба је реакцију европских лидера назвао "паничном", пише италијански лист "Стампа".

"Макрон је само хтео да каже да постоји могућност обуке украјинских војника директно у Украјини, а не споља као што се сада дешава", рекао је Кулеба групи страних новинара. Оно што Кијеву треба је оружје, посебно дронови, а не људство, додао је он искорачивши из дипломатије у адвокатуру. 

Раније ове недеље, "Паис" је известио је војно особље из НАТО чланица већ увелико у Украјини, помажући "у практично свим могућим аспектима" сукоба са Русијом, осим у активним борбеним операцијама. То укључује обуку трупа унутар Украјине, наводи шпански лист, позивајући се на интервјуе са различитим изворима у протекле две године.

Неки бивши војници из НАТО земаља придружили су се Оружаним снагама Украјине као добровољци и служе као доушници за своје матичне државе, пратећи испоруке донираног оружја и обавештавајући о ситуацији на линији фронта, додаје се у извештају.

Москва је у више наврата истицала да се у Украјини дешава посреднички рат Запада против Русије, и да стране борце третира као плаћенике и легитимне мете.

Министарство одбране је у јануару известило да је погодило базу претежно француских бораца у украјинском граду Харкову, тврдећи да је њих око 60 убијено.

Шеф руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин изјавио је у уторак да Француска припрема контингент величине до 2.000 војника за могућу интервенцију, додавши да би размештање француских војника планирано да се обави у тајности.

Париз је одбацио Наришкинове изјаве као "дезинформације" и "неодговорну" провокацију.

У међувремену, начелник Генералштаба француске војске генерал Пјер Шил рекао је у интервјуу ове недеље да су оружане снаге спремне за дејства, "без обзира на развој међународне ситуације". Дивизија од око 20.000 људи могла би бити размештена у року од 30 дана, рекао је он.

image
VV inauguration
banner