Србија и Балкан

ЦИК у Приштини тражи од Српске листе и странке Ненада Рашића да замене чланове ЦИК-а у оставци

Чланови општинских изборних комисија на северу КиМ из Српске листе поднели су јуче оставке након што је ова листа позвала Србе да не излазе на предстојећи референдум
ЦИК у Приштини тражи од Српске листе и странке Ненада Рашића да замене чланове ЦИК-а у оставци© FOTO TANJUG/ SRPSKA LISTA/ KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA

Централна изборна комисија у Приштини затражила је данас од Српске листе и Грађанске иницијативе за слободу, правду и опстанак (ГИ СПО) министра за заједнице и повратак у привременим приштинским институцијама Ненада Рашића да замене одборнике Општинског изборног одбора који су недавно поднели оставке на та места.

Како је речено на седници 7. и 8. априла Општинске изборне комисије за општине Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица прихватиле су оставке четири представника Српске листе и оставке представника ГИ СПО из општине Косовска Митровица, а ЦИК је затражио од те две странке замену чланова који су иступили из изборних комисија.

Гласање за смену градоначелника четири општине на северу одржаће се 21. априла.

Српска листа јуче је саопштила да је њен став да се не излази на предстојеће гласање на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу КиМ.

Како је истакао председник Српске листе Златан Елек, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти учинио је све да тај референдум не успе.

Елек је истакао да су за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене немогуће процедуре и указао да ће то гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не осликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмерно повећан и да, и ако би градоначелници били смењени, остају одборници Албанци.

image
VV inauguration
banner