Србија и Балкан

У Србији 20 степени мање: Невреме оковало регион, у Словенији пада снег (ВИДЕО)

Хладни фронт стигао је у северне делове Србије, али и у Босну и Херцеговину, Хрватску и Словенију
У Србији 20 степени мање: Невреме оковало регион, у Словенији пада снег (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Хладније време са температурама нижим и до 20 степени од оних којима смо сведочили претходних дана априла, стигло је у земље региона. Хладни фронт стигао је у северне делове Србије, али и у Босну и Херцеговину, Хрватску и Словенију.

На Београд се обрушило невреме у виду кише, јаког ветра и осетно хладнијег ваздуха.

Према метеоролошким најавама температурне разлике у односу на претходне дане биће чак 15 степени, а како је објављено на сајту РХМЗ, на Палићу и у Сомбору је разлика у временским условима најосетнија.

На Палићу је у 16 часова измерено 9 степени, а субјективни осећај је да је као да је 7 степени због снажне грмљавине, кише и јаког ветра, а још драстичније је у Сомбору где је температура 8 степени, али је субјективни осећај да је само 4 степена.

У 16 сати температуре су нагло пале и у Кикинди (12), Новом Саду (14), Зрењанину (15), Сремској Митровици (16)... Осетно хладније је и у Београду, где је измерено 20 степени.

Нешто после 15 часова у Београду је почео да јак дува ветар, наоблачило се и температура је почела да пада.

Према прогнози времена, током дана и ноћи очекује још већи пад температуре, те ће се у среду дневна температура кретати од 6 до 11 степени.

Невреме у Хрватској и БиХ

За само неколико сати загребачки ватрогасци имали су бројне интервенције због јаког ветра, који је ломио гране и обарао дрвеће у Загребу и у Осијеку.
Нагли пад температуре у Хрватском загорју донео је снег, док је истовремено у Шибенику температура износила 25 степена Целзијуса.

Јака промена времена стигла је данас на подручје Хрватске, па у Загорју, где је јуче било готово 30 степени Целзијуса, данас пада снег.

"Нестабилно је и хладније од просека за средину априла. На копну је променљиво и претежно облачно, а на Јадрану делимично сунчано. Још у првом делу дана киша на истоку, пљускови и грмљавина у Далмацији. Послеподне су локални пљускови кише могући у унутрашњости и на северном Јадрану, а снега у Горској Хрватској. Ветар слаб до умерен северни", најављено је из ДХМЗ-а.

На Јадрану ће сутра дувати умерена и јака бура, под Велебитом још преподне с олујним ударима, а у Далмацији западни и северозападни ветар. Најнижа јутарња температура ваздуха износиће од један до шест на северном Јадрану, у Далмацији од шест до 11, а дуж других делова обале између 11 и 16 степени Целзијуса.

У Словенији снег

У Словенији је на снази наранџасто упозорење због јаког ветра за југозападни и централни део земље, док је исти метео-аларм упаљен због снега за југ и североисток.

Снег местимично пада на северу и истоку земље, укључујући и Корушку, па и у нижим подручјима, а у појединим подручјима је дошло и до невремена.

У Саобраћајно-информативном центру за државне путеве подсећају возаче да је обавезна зимска опрема у случају снега на коловозу.

"Тренутно је на аустријској страни затворен пут преко превоја Љубељ, а на словеначкој страни обавезни су ланци, као и на превојима Коренско седло и Језерски врх", саопштили су из центра.

Упозоравају да се зимски услови очекују и у послеподневним и вечерњим сатима у многим местима изнад 500 метара надморске висине.

image