Србија и Балкан

Приштина: Дејан Јанковић пуштен из притвора

МУП је јуче саопштио да је Дејан Јанковић приликом контроле на административном прелазу задржан у циљу утврђивања чињеница и неопходних провера
Приштина: Дејан Јанковић пуштен из притвораGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Министарство спољних послова привремених приштинских институција објавило је синоћ да је ослобађање Дејана Јанковића и његов одлазак на Косово и Метохију потврдио представник канцеларије Приштине у Београду Јетиш Јашари.

Убрзо је потврда стигла и из МУП-а Србије.

"Четворица припадника тзв. косовске полиције била су приведена у среду приликом контроле на административном прелазу, а тројица су, након утврђених безбедносних провера, пуштена, док је Јанковићу било одређено задржавање до 48 сати у циљу утврђивања чињеница и неопходних провера у погледу безбедности Републике Србије", саопштено је јуче из МУП-а.

МУП је у истом саопштењу додао да су неосноване тврдње Приштине о наводном задржавању аутобуса са регистрационим ознакама са територије КиМ на граничном прелазу Батровци и навео да полиција није никога задржавала нити спречавала улазак и пролазак било ком грађанину са територије АП Косово и Метохија.

Министарство је објаснило да је у току појачана контрола свих путника на граничним прелазима и да се врше безбедносне провере у циљу веће сигурности и безбедности грађана, што може проузроковати дуже задржавање на самом граничном прелазу.

Премијер у Приштини Аљбин Курти, међутим, тражио је хитно ослобађање Јанковића, тврдећи да је "ухапшен и у затвору".

Поводом тврдњи Куртија, огласио се директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који је рекао да Курти обмањује међународну заједницу да је ухапшено пет особа са КиМ, поручивши да је кривац за сваку тензију на простору Космета.

image
VV inauguration
banner