Србија и Балкан

Министар одбране "Косова": Србију наоружавају Русија, Кина и Иран

Ејуп Маћедонци је у емисији "Дневник" телевизије А2 Си-Ен-Ен оптужио Србију да "својим хегемонистичким и агресивним приступом према 'Косову' може да изазове наставак тензија"
Министар одбране "Косова": Србију наоружавају Русија, Кина и ИранGetty © Sergio Amiti

Министар одбране привремених институција у Приштини Ејуп Маћедонци рекао је да Руска Федерација, Кина и Иран наоружавају Србију, што он види као суочавање "са великом милитаризацијом Србије".

Он је навео да се "Косово", које по Резолуцији 1244 и Кумановском споразуму не би смело да има никакве оружане формације осим Кфора, наоружава и прави војску "да гарантује безбедност и стабилност у региону".

"То смо урадили због потребе да повећамо своје партнерске капацитете у региону, да гарантујемо безбедност и стабилност када се суочавамо, као што сам раније рекао, са милитаризацијом Србије, када се суочавамо са безбедносно најважнијим изазовом да Србију наоружавају земље попут Руске Федерације, Кине, али и Ирана", поручио је Маћедонци. 

Према речима министра одбране тзв. Косова, то показује и вежба која траје од 8. априла "на граници са Косовом", где "српска војска тестира офанзивно наоружање, иако је камуфлирано као припрема за одбрану територије".

Маћедонци је у емисији "Дневник" телевизије А2 Си-Ен-Ен оптужио Србију да "својим хегемонистичким и агресивним приступом према Косову може да изазове наставак тензија".

"Процењујемо да ће се ове тензије наставити. Можда постоје и други облици, један од њих који посматрамо од 8. до 21. априла је вежба коју српска војска изводи на јужном делу територије Србије. Једна је од највећих које је српска војска икада развила... Употреба опреме и система наоружања у овој вежби представља претњу стабилности и безбедности на Балкану. Србија је закамуфлирала све досадашње акције припреме и милитаризације за одбрану. Србија ће тестирати офанзивну а не дефанзивну опрему. Иако је успоставила 48 база на граници са Косовом на југу своје територије, наставила је да истиче да је ово припрема за одбрану територије. Сутра ћемо бити сведоци да ће Србија тестирати офанзивне способности, међу којима су и беспилотне летелице камиказе, које се не користе за одбрану већ за нападе на неког другог", рекао је Маћедонци.

Према његовим речима, мобилизација НАТО-а за повећање присуства трупа Кфора на КиМ и у БиХ долази након процене ризика од стране локалних власти и континуираног наоружавања Београда.

image
VV inauguration
banner