Србија и Балкан

"Вихор 2024": Једино Србија у овом делу Европе има дронове камиказе (ФОТО, ВИДЕО)

На вежби су учествовале копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива једна је од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела

Србија је прва држава у региону која у оперативну употребу уводи дронове камиказе, а они су приказани на здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем "Вихор 2024", на којој је ангажовано више хиљада припадника Војске Србије и више од 500 средстава наоружања и војне опреме, наводи за РТ Балкан уредник ТВ Фронт Андреј Млакар.

"Најважније што је приказано на Здруженој тактичкој вежби 'Вихор 2024' су дронови камиказе, који улазе у оперативну употребу Војске Србије. Тиме Србија постаје прва и једина држава у овом делу Европе која поседује дронове камиказе у оперативној употреби и то домаће производње. Због тога су из Приштине највише и подигли прашину", указује за РТ Балкан Андреј Млакар. 

Млакар је напоменуо и да дронови камиказе који су приказани свакако нису јачине попут јавности најпознатијих иранских "шехида", али да је велика ствар за Србију што је успела да развије сопствене беспилотне летелице, на чијем усавршавању се непрестано ради.

На вежби су учествовале копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива једна је од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Дронови у акцији: Бомбардер "врабац" и камиказа "осица"

Даљински пилотиран дрон-бомбардер "врабац" и камиказа "осица", ангажују се за дејство по непријатељским ватреним положајима, на основу претходно прикупљених података са извиђачке беспилотне летелице.

"Војнотехнички институт представио је званично први пут на Сајму, лутајућу муницију 'осица', која је сада у оперативној употреби. Ради се о дрону камикази који има бојеву главу са ручног ракетног бацача 'М79 оса' калибра 90 мм која је интегрисана у тело тактичке беспилотне летелице 'врабац'. Наравно тело је у односу на беспилотну летелицу модификовано и испаљује се помоћу пренуматског катапулта, као и беспилотна осматрачка летелица 'врабац'", објашњава Млакар, додајући да се испод бојеве главе налази "фул ха-де" камера и видео процесор који пружа могућност лоцирања и потпуно аутономни напад на циљ који се заснива на систему видео праћења.

"Осица је искључиво производ стручњака Војнотехничког института који су дизајнирали ову лутајућу муницију као исплативу економичнију покретну лутајућу муницију мале тежине", наглашава наш саговорник.

У вежби је учествовао и дрон камиказа "комарац", који је, као и остали системи, погодио циљ. Потом су дејствовали и снајперски тимови уз употребу система за управљање ватром.

"За разлику од 'осице' која има облик беспилотне летелице, 'комарац' има сферични облик изгледа као квадрикоптер са четири ротора, полулопта која је окренута надоле. Намењен је за уништавање непријатељске живе силе, лаких оклопних и неоклопних циљева која се налазе на отвореном простору или заклонима уређеним и импровизованим, али и у борби у урбаним условима", указује Млакар, додајући:

"Комарац спада у категорију ФПВ (First person view) дронова, њиме управља оператер који преко камере има 'поглед' на ситуацију из самог дрона, а снимци се приказују на ЗД наочарима или на екрану управљачке станице са чиме се стиче утисак да управљач дрона лети дроном."

Како каже наш саговорник, према његовим сазнањима, овај пројекат ће се развијати даље у правцу стварања дронова већих димензија: 45 центиметара дужине и 45 центиметара ширине, са дометом до 20 км и максималном брзином до 80 км/час, док би бојева глава требало да буде тежине три килограма са термобаричном бојевом главом.

Први пут је приказано и дејствовање кинеског ПВО система средњег домета ФК-3, а били су укључени и остали ПВО системи које поседује Војска Србије, као и модернизовани радар "жирафа".

"Важан је и ФК-3, који је приказан, то је највећи ракетни систем који је Србија набавила", наводи Млакар.

Унапређен ниво балистичке заштите

У реализацији тактичких и ватрених задатака употребљени су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "милош", "лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм "нора-Б52", модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви".

Два тенковска вода Т-72М изводила су ватрено дејство на великим даљинама из реона Доброг брда, а на положаје је изашла и борбена пешадија. Модернизована борбена возила пешадије опремљена су термовизијском камером треће генерације, ласерским даљиномером, балистичким рачунаром, имају значајно унапређен ниво балистичке заштите, уграђену хидрауличну десантну рампу, а побољшан је и комфор посаде.

Када реч о летелицама Ратног ваздухопловства, током "Вихора 2024" су ангажовани авиони МиГ-29, модернизовани "орао", "супер галеб Г-4", хеликоптери Ми-35М, Ми-17, Х-145М, "гама" и транспортни авиони ЦАСА Ц-295 и Ан-26, као и даљински пилотирани ваздухоплов ЦХ-95.

Ловци миг-29 "чистили" су ваздушни простор у циљу обезбеђења превласти у ваздуху, након чега је у симулацији пилот погођеног авиона извршио катапултирање, а потом је покренута акција трагања и спасавања.

Приказано је и како јединице војне полиције специјалне намене због обезбеђења несметаног увођења сопствених снага у зону операције, блокирају насељено место и уништавају диверзантско-терористичку групу.

image
VV inauguration
banner