Србија и Балкан

Курти се поново жали: Смета му војна вежба "Вихор 2024"

Аљбин Курти је на данашњој конференцији за новинаре рекао да "'Вихор 2024' представља претњу по тзв. Косово, али и безбедности свих грађана у региону"
Курти се поново жали: Смета му војна вежба "Вихор 2024"© Ferdi Limani/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поново је забринут, па му данас смета то што припадници ВС изводе тактичке војне вежбе на Пештеру, које су, како се пожалио, "од административне линије удаљене само 30 километара".

Курти је констатовао да то што Србија изводи вежбе са дроновима камиказама на само 30 километара од "Косова", "представља доказ да је Србија фактор дестабилности на Западном Балкану".

Аљбин Курти је на конференцији за новинаре рекао и да "Вихор 2024" представља претњу по тзв. Косово, међутим, уједно је забринут и за загађење ваздуха и земљишта.

"Данас организују вежбе са борбеним дроновима камиказа, а место где се ове вежбе одржавају, осим што је на 30 километара од 'Косова', удаљено је само три километра од границе Србије и Црне Горе. Вежба која се изводи на Пештеру у Санџаку представља претњу, а са друге стране представља и највеће загађење ваздуха и земљишта у Санџаку", рекао је Курти, преносе "Репортери".

Овим поводом огласио се и министар одбране тзв. Косова Ејуп Маћедонци. Према његовим речима, Србија не промовише оружје за одбрану територије, већ тестира офанзивно наоружање.

"Процењујемо да ће се ове тензије наставити. Сведоци смо да Србија тестира офанзивне способности, међу којима су и беспилотне летелице камиказе које се не користе за одбрану, већ за нападе на неког другог", рекао је Маћедонци. 

На тактичкој вежби "Вихор 2024" ангажовано је више хиљада припадника Војске Србије и више од 500 средстава наоружања и војне опреме. Учествовала су копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива, вежба је једна од највећих и најсвеобухватнијих које је ВС извела.

Вежби је присуствовао председник Србије Александар Вучић и други највиши званичници Владе и Војске Србије.

Вежби су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Радован Вишковић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, као и председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и председник ДНП-а Милан Кнежевић.

Поред њих, вежбе је пратио и командант Кфора Озкан Улуташ, који је дошао на позив начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића.

image
VV inauguration
banner