Србија и Балкан

Вучић: Отпор резолуцији о Сребреници све већи, наша борба траје

Председник је рекао да нешто што потпада под ингеренције Савета безбедности је пресељено у Генералну скупштину УН, јер су знали да би Руси и Кинези уложили вето
Вучић:  Отпор резолуцији о Сребреници све већи, наша борба траје© Tanjug/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Србије Александар Вучић је говорећи о резолуцији о Сребреници истакао да је то немачка идеја, која је подржана од стране НАТО-а и свих осталих.

"Пронашли су и Руанду, пронашли су и Нови Зеланд и Чиле. Нашли су и неколико земаља које су увек биле спонзори таквих пројеката, попут Малезије и Јордана. Придодаје им се и Северна Македонија, тако да нема ту велике филозофије. Хвала им на томе, ваљда је то захвалност за оно што смо урадили за Скопље", рекао је председник.

"Видео сам и Аустрију ту, ништа чудно са обзиром на све оно што Александар Шаленберг ради против наше земље", истиче председник.

Додаје да је нешто што потпада под ингеренције Савета безбедности пресељено у Генералну скупштину УН.

"Знали су да би Руси и Кинези ставили вето, и зато сада иду у Генералну скупштину УН, јер очекују сигурну већину и хоће да задају ударац Србима и Србији", рекао је он.

Истакао је да хоће да унизе Србију у Савету Европе.

"Немци су ту игру водили на Генералној скупштина УН, Американци су им се прикључили. Сутра имам важан и тежак разговор са О'Брајеном, па послеподне путујем за Њујорк, где ће се у ГС УН видети ко је пријатељ Србије и међународног права, а ко није", нагласио је председник, додајући да ће више земаља бити уздржано него оних за резолуцију.

"И то око Савета Европе, све што је говорила Дора Бакојани је лаж и срамота. Она није долазила у Београд да прича са нама, два пута сам прихватао разговоре са њом и сваки пут су отказани", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да отпор доношењу резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН постаје све већ и да резултат гласања неће бити онакав какав су спонзори резолуције очекивали.

"Они су рачунали да ће имати најмање 70 до 90 гласова 'за', да ће 60 до 70 бити 'уздржано' и да Србија може да добије 20 до максимално 30 гласова. И то саопштавају свима. Ја вам сад кажем, неће бити такав резултат", рекао је Вучић.

Рекао је да спонзори резолуције имају доминацију у ГС УН, јер ће вероватно 27 чланица ЕУ гласати "за", као и САД, Канада и земље које су, како Вучић каже, "политички патуљци".

Председник је истакао да ће наставити да се бори за Србију и да ће сачувати образ српског народа, додајући да неће бити тако лако, и да ће бити више уздржаних земаља него "за".

"И казаће да су победили. Они потцењују, па се подсмевају скупу у Бањалуци јуче. Ја вас питам само, шта мислите зашто људи гласају против. Мислите да су то људи који подржавају злочин? Не, разумеју људи да је то политика, нешто што радите деценијама, против малог народа који се успротивио хегемонији. Нећемо ми имати ни 5, ни 10, ни 20 гласова против, већ више. И биће више уздржаних", каже Вучић.

Како је нагласио са свима планира да разговара.

"Имаћу директан сусрет са представницима више од 120 земаља. Разговарао сам до сада са представницима 23 земље по том питању. Слао сам писма свима због Савета Европе. Милановић каже да ће гласати за иако сам му слао писмо на пет страна. Некима сам писао и на осам страна ", рекао је Вучић.

"А ако буду имали више за него против, што је вероватно, дан после подићи ћемо српске тробојке и још чвршће и снажније ходати нашим улицама", додао је председник.

О Бриселском споразуму

Вучић је подсетио и да је данас 11. годишњица Бриселског споразума и додао је да је мислио да је то тежак компромис.

"Учествовао сам са Дачићем, који је то потписао, и трпео сам најтеже нападе. Ми смо урадили најбоље за земљу у том тренутку. То је био једини начин да не будемо брутално кажњени. Када то имате у виду, јасно вам је да смо добро издржали све ово време да не признамо независност 'Косова', да и даље постојимо као народ, а да себе нисмо угрозили ратовима и санкцијама", истакао је Вучић.

Он каже да је ово 11 година лажи и срамоте ЕУ и САД.

"И то је показало да су они у ствари имали све време један тајни план, а то је са Србима разговарате, направите план. Срби увек морају да испоруче оно што је њихова обавеза из неког плана, Албанци никада ништа не морају да испоруче, а ми ћемо да пронађемо хиљаду разлога којима ћемо то оправдати", рекао је Вучић. 

Председник подсећа да су јуче Стејт департмент, ЕУ и многи други рекли да Србија нема право да задржава аутобусе на граници.   

Како је истакао, није било задржавања аутобуса.

"Приведена су двојица или тројица Албанаца, и један Србин из КП. Један од њих је био у ОВК, осумњичен за злочине над Србима. За овог Србина боље да ништа не говорим и пуштени су у року од 24 сата. Нико није пребијен, малтретиран... И сви држе векелу и предавање како шта треба да изгледа, а ја питам како се нису изјаснили зато што је Стефановић у Зубином Потоку изубијан од батина. Обреновића држали 7 или 8 месеци у затвору, убили су Бога у њему. Реч нису рекли месецима", подсећа председник.

И онда нам кажу није ово против Срба, истиче он, и додаје да за Куртија нема никаквих санкција.

"Причају нам немојте о 1999, а три дана касније сазнамо да они нас хоће да врате у 1995. И неће они да се враћају у прошлост, а ми морамо бити оријентисани ка будућности. То је невероватан безобразлук, фасцинантно лицемерје. Са тиме се ниједна земља није суочила", рекао је Вучић и додаје да западни лидери не знају да воде свој брод, што се види у Украјини, али да не воле да виде мале бродове који плове својим путем.

"Ми смо за 10 година напредовали брже него било ко у региону, наш јавни дуг је дупло мањи од просечног у свету, зато сва наша љутња и све што говорим, и јед и гнев и фрустрацију, ми ћемо чувати понос и усмеримо га на рад и енергију за напредак Србије", истиче он.

Председник је поновио да ћемо имати електричне аутомобиле и летеће таксије на Експу у Србији.

Како је нагласио, достизање инвестиционог рејтинга би за Србију значило да је ниво привлачења инвестиција много виши и да је то велики успех са обзиром на проблеме са којима се земља суочава.

Он је то рекао поводом изјаве министра финансија Синише Малог након састанака у Вашингтону да очекује да Србија до краја године добије инвестициони рејтинг.

"Са свим тим ми успевамо да дођемо до инвестиционог рејтинга. То вам значи да јефтиније узимате новац на финансијском тржишту, између осталог то значи да више никаквих проблема немате и да само све зависи од вашег рада у будућности", изјавио је Вучић.

Подсетио је да је Мали у Вашингтону разговарао са представницима агенције Стандард енд Пур (Standard & Poor) и Мудис (Moody's) и објаснио да за Србију тај инвестициони рејтинг значи да има, како каже, фантастично стабилне јавне финансије и већу економију, на том нивоу коју заслужује инвестициони рејтинг.

Србија то успева, додаје он, поред свих проблема са којима се суочава.

О изборима у Београду

Вучић каже да избори још нису обједињени, и да ће видети да ли ће бити расписани у недељу.

"Суштина је у томе, пошто су они то тражили, ми смо спремни и да се промени закон. То мора прво да уследи. И они који неће да учествују то раде зато што неће да изгубе изборе. Све време су лагали, и знали су да лажу. Али тако им је било лакше, да се не види ко је одговоран за још један пораз. Зато су на најгори начин говорили против своје земље", рекао је председник.

"Не могу тиме да се бавим, далеко је 2. јун. Било да народ излази у 95 општина, или у једном граду, сигуран сам да ће народ умети да изабере оног ко остварује резултате. А друго да причам са њима, потпуно сам незаинтересован", рекао је он.

О вежби "Вихор 2024"

Председник је говорећи о здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем Војске Србије "Вихор 2024", истакао је да је задовољан припремом саме вежбе и њене организације.

"Суштински морамо да напустимо концепт четири бригаде. Морамо да имамо јединице за деловање у различитим родовима војске у оквиру истог батаљона. Јединице које ће да имају дронове за извиђање, дронове камиказе, дронове који могу да носе терет, много бомби", нагласио је председник за ТВ Пинк.

Додао је да морамо да имамо и авионе, и хеликоптере, и противоклопна средства.

"Не можете да имате бригаду задужену за једно, за друго... Тако да је и то батаљон плус другачији тактички приступ. Променила су се времена, променио се начин ратовања", рекао је Вучић.

Он је нагласио да смо истовремено показали много већу снагу него раније и да му је драго да то људи примећују.

Истакао је да је сва техника нова и да му је било интересантно да види систем "алас".

Нагласио је да је "алас" промашио за два метра тенк, што је дозвољено, с обзиром на даљину са које је гађан, а да смо на том оружју радили дуго.

"Задовољан сам оним што је војска урадила, оним што су људи из ВТИ урадили, али уз помоћ Телеоптика, Жироскопа", рекао је Вучић.

Говорећи о дроновима, рекао је да су скоро сви погодили циљ.

Похвалио је и рад приватних компанија које праве дронове и рекао да је могућ аранжман са Пи-Ар-Ди-Си ако смање цене.

Председник је нагласио да оно што је данас приказано, није могло да се види пре 10 година.

"Живите за успех и напредак наше земље", истакао је он.

Посебно је истакао тенкове који су дошли из резерве, и рекао да тако треба да изгледа српски тенк.

"Могли сте да видите 'пасарсе' који су велики посао обавили, погодили су дронове. Много тога смо данас могли да видимо, могли смо да видимо врхунску обученост, без грешке изведено вежбу за више од 2.000 људи", поручио је Вучић.

"Много тога смо видели, врхунску обученост и без грешке припремљено све. Видели смо и глупе коментаре Куртија. Смета му што смо 30 км удаљени од административне линије, па сада треба у центру Београда да правимо. То некада постаје трагикомично", додао је председник.

Рекао је да смо данас могли да видимо огроман број "лазара", "тројки", "милоша" ... ФАП-ових возила нових са митраљезима од 12,7 до 14,5 мм како и на који начин туку, као и наше танкове прекривене термовизијском заштитном опремом које производи "Јумко - Врање".

Вучић је додао да је поносан на све људе који у томе учествују, на производе "Петолетке", чачанске "Слободе", на пушке из "Заставе", не само модуларне већ и њихове снајпере који су како је навео, непогрешиво гађали на 800 до 1.000 метара.

Рекао је да се очекује огроман новац из домаће индустрије.

"Људски фактор је оно што је проблем свуда у Европи. Тешко је добити људе, иако сада имају веома веома високе плате, посебно специјалци. Сада то ширимо и на специјалне тенковске јединице и на друге", нагласио је Вучић.

Председник каже да је сваки корак у војсци тешко направити, и да ћемо пре краја ове године имати преко 4.500 дронова камиказа "комарац".

image
VV inauguration
banner