Србија и Балкан

Северна Македонија бира председника: Почела предизборна тишина, гласање сутра

Највише шансе за пролазак у други круг имају Стево Пендаровски и Гордана Сиљановска Давкова
Северна Македонија бира председника: Почела предизборна тишина, гласање сутраGetty © Husamedin Gina/Anadolu Agency

У Северној Македонији данас је почела изборна тишина пред сутрашње гласање за председника те земље.

Ове године, како се одржавају и парламентарни избори, током тишине за председничке изборе, нема прекида кампање за парламентарне који су заказани за 8. мај.

Дан уочи избора, своје грађанско право на председничким изборима могу остварити болесни и немоћни, затвореници у казнено-поправним заводима и лица у притвору, у домовима за старе и грађани у иностранству.

Гласање за председника почело је у суботу са 191 чланом изборних већа који су отпутовали да спроведу гласање у дијаспори.

Резултати данашњег гласања биће познати сутра, уз резултате локалног гласања.

Право гласа на седмим председничким изборима има 1.814.317 бирача. Бирачка места биће отворена сутра у 7 часова, док гласање траје до 19 часова. Гласаће се на 3.480 бирачких места.

Највеће шансе да прођу у други круг имају досадашњи председник Северне Македоније Стево Пендаровски, којег у кандидатури за други мандат подржава владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) и Гордана Сиљановска Давкова, кандидаткиња македонске опозиционе партије ВМРО ДПМНЕ.

Према последњој објављеној анкети Центра за политичка истраживања и комуникације (ЦРПЦ), за Гордану Сиљановску Давкову гласало би 20,4 одсто испитаника, а за њеног главног конкурента, Стеву Пендаровског би гласало 16,8 одсто испитаника.

image
VV inauguration
banner