Србија и Балкан

Љиљана Смајловић: Квинта има начин, али не и вољу да дисциплинује Куртија

Смешно је да пет најјачих земаља света не може тог једног Куртија ни у шта убеди. Нико од нас у то не верује, али то је њихова политика – подржавају Бошњаке, Хрвате, Албанце, не подржавају Србе, истиче новинарка
Љиљана Смајловић: Квинта има начин, али не и вољу да дисциплинује Куртија© Antonio Ahel/ATAImages

Квинта има начин да дисциплинује Аљбина Куртија, али не постоји воља за тако нешто, сматра новинарка Љиљана Смајловић и додаје да ни сама Квинта није јединствена у односу према премијеру привремених приштинских институција, што њему иде у корист.

Према њеним речима, Американцима Курти "више иде на живце" него Немцима, који делују потпуно задовољни Куртијем.

"Наравно да те силе имају начина да дисциплинују некога, то нам је показао (бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине) Ричард Гренел, то је лако. Тамо где постоји воља, постоји начин. Овде чим нема начина, значи да нема воље или нема јединствене воље Квинте. Па погледајте, кад су хтели од нас нешто да постигну, одмах су нас бомбардовали. То наравно да не долази у обзир и то ни ја не бих предложила, али је ово лицемерје стварно одвратно и несношљиво", истиче Смајловићева.

Наводи да се они понашају "као да пет најјачих земаља света не може тог једног Куртија ни у шта убеди".

"Највише што могу да га убеде је да пошаље нацрт неке одлуке свом Уставном суду где то можда може да остане 20 година. То је смешно, нико од нас у то не верује, али то је њихова политика. Они имају политику на Балкану – подржавају Бошњаке, Хрвате, Албанце, не подржавају Србе, но морају са Србима, као највећом и најважнијом земљом Балкана, да задрже колико могу добре односе и само то сада раде. Ово је она вожња у леру, док се не заврше ови крупни послови у Украјини", наводи Смајловићева.

На подсећање да је било неформалних порука Квинте Србима са Косова да ће се градоначелници на северу повући сами уколико Срби покрену петицију, Смајловићева оцењује да је реч о познатој тактици.

По њеним речима, то се у политици зове салами тактика – дакле ви врло танке кришке саламе сечете, мало-помало, па кад је све већ обесмишљено, кад су Срби учинили оно што је претходно од њих тражила Квинта, онда с којим оправдањем неће да ураде само још овај један мали корак и тако много малих корака. 

"На крају испаднете потпуна насамарена будала која више нема ниједан критеријум који брани. У почетку си бранио један принцип, Квинта те наговори да направиш мали уступак око тог принципа, па кришчица саламе око неког другог уступка и на крају се више ни сам не сећаш зашто си се залагао и око чега си био у праву. И то је врло вешт начин да потпуно дискредитујеш једну страну у сукобу, она нема више за шта да се држи", појашњава Смајловићева.

Јачима је лако да нађу нешто лукаво и вешто против једне мале и слабе националне заједнице каква је српска заједница на Космету и "зато Србија мора да буде иза тих људи стално", закључује Љиљана Смајловић.

image
VV inauguration
banner