Србија и Балкан

Шта каже друга "Твитер Србија" о Вучићу и Османијевој?

Део српских твитераша нашао је нову "звезду", а то је председница самопроглашеног Косова, Вјоса Османи
Шта каже друга "Твитер Србија" о Вучићу и Османијевој?© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Седница Савета безбедности Уједињених нација на којој је разматран редовни шестомесечни извештај о раду Унмика на Косову и Метохији, поделила је Икс на три табора. У једном су Срби који су подржали председника Србије Александра Вучића и његово излагање, у другом су Албанци који су подржали приватно лице које се представља као председница "Косова" Вјоса Османи, али трећи табор је ипак најинтересантнији – чине га Срби који су, за многе неочекивано -  навијали на приштинску представницу која је време провела релативизујући злочине које њен режим спроводи над Србима.

А таквих је било поприлично, исто као што се десило и када је Вучић прошли пут био пред Уједињеним нацијама, и права Срба бранио од пропаганде премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Овога пута обузети навијачким жаром ови, с правом названи "другосрбијанци", не штеде увреде на рачун српског председника, али ни комплименте на рачун Османијеве, а многима је, чини се најзанимљивији био вербални дуел између Вучића и председавајуће СБ УН, представнице Малте Ванесе Фрејзер.

Дајући реч Вучићу, Фрејзер је навела да према ранијем договору и он и Османијева имају на располагању по три минута, док је српски председник то демантовао. Дипломатска представница Малте, онда је, потпуно недипломатски повисила тон и почела да лупа шаком о сто.

Због оваквог испада  је, међу овим делом нације, аутоматски кандидована за "председницу света".

У још већу екстазу другосрбијанце је увела Османијева, која је на седницу СБ УН довела жене за које тврди да су их силовали Срби и тако како тврди део некадашњих твитераша "размонтирала Вучића" и  њиме "обрисала патос".

"Јавили ми с Ист Ривера - 'изломио све браве' јуче кад је прегледао снимак седнице на којој га Османи гази, а председавајућа са Малте третира као лошег ученика понављача. Страшно, страшно. Марко, мистер Бин, збланут", објавио је директор вести на ТВ Нова Слободан Георгијев. Додао је још да је Вучића Османијева "прегазила".

Корисник под надимком "Зверка 1970" доноси још "информативе" из паралелног универзума.

"Колико сам схватила, друштво из СБ УН сви заједно отишли на неки ручак скупа са Османи, а без Вучића. Скандал. Нису ли се Вучић и његови данима смејали опозицији која је била примљена у Савет Европе да су јели у ресторану за обичне раднике као мензи СП", наводи ова твитерашица.

"Лили Буета" Вучићево излагање о малтретирању Срба на КиМ види као "блам". Но, она се труди да звучи избалансирано.

"Да сумирамо – неуки Вучић нас је јуче избламирао у СБ УН пред савезницима и озбиљним дипломатама које тамо седе. Али у сваком случају, мање се бламирао од оне калаштуре са ријалити перформанса и неотесане Малтежанке.  Њих две су унизиле УН до нивоа расправе на пијаци", каже ова корисница.

Ова Твитер рапсодија, наравно, не пролази ни без директора Института за европске послове  и НАТО лобисте Наима Леа Беширија .

"Видим да се председник Вучић свађао са председавајућом Савета безбедности и да је сугерисао да лаже. Нема дана без блама", каже Бешири који је својевремено дао дефиницију блама устврдивши да је "НАТО одбрамбени савез".

А где је Наим Лео, ту је и Ивана Страднер. Поделивши снимак недипломатског испада Малтежанке која је председавала седницом, она је оценила да се тако "обраћа диктаторима јер они једино разумеју језик моћи".

"Забавно је што се Срби сада шале питајући је да буде председник српске опозиције и да се бори против Вучићевог режима. Такође се шале да ће после овог понижења Вучић окупирати телевизије неколико дана доказујући своју моћ на домаћем терену", тврди Страднерова, у паузама између заказивања обојених револуција у Србији, и пропаганде у корист осиромашеног уранијума за који тврди да није штетан.

Корисник који се представља као "Патриотизам и ренесанса" Вјосу Османи назива "госпођетином" и поручује да од ње треба учити како се "бори за своју земљу".

Извесни О' Брајан наводи како је "Вјоса Османи заиста, за разлику од Вучића, била најбољи студент Правног факултета али у Приштини", док Александар Марјановић који на Твитеру наступа као "Кејзер созе", без увијања признаје да од Срба више воли Вјосу.

"Да ли ми је дража Вјоса од било ког затуцаног Србина који се 35 година прави луд на све што се дешавало и данас се дешава због идиотске политике у Београду? Наравно да ми је дража. И то нема везе са српством и Србијом, то има везе са истином", рекао је.

"Сматрања" у корист Вјосе Османи, а на штету Вучића само су се низала, па је било тешко изабрати објаве које, у мору увредљивих, бар подсећају на пристојне.

Вучић је нападнут као да је пред Саветом безбедности Уједињених нација заступао себе лично, а не као да је представљао државу и народ који га је изабрао. Но, и у овом случају, дневнополитичка питања попут страначке опредељености, код многих су засенила питања од националног значаја, попут ситуације на Косову и Метохији.

Како је заиста изгледала атмосфера на Иксу, односно некадашњем Твитеру и како су се "навијачи" поделили, можда је најбоље сумирао Дејан Вукелић.

"Срамно је колико је српских аутошовиниста данас навијало за Вјосу Османи и лажну државу Косово у УН и о томе поносно писано на Иксу. Нађите ми један пост у коме је неки Албанац навијао за Србију и Вучића. Нема", закључио је он.

image
VV inauguration
banner