Србија и Балкан

Како је једна Вучићева реченица узбуркала украјински део Твитера

Део интернет заједнице насекирао се јер је у Вучићевим речима "прочитао" најаву да Србија планира да изврши инвазију на своју сопствену јужну покрајину
Како је једна Вучићева реченица узбуркала украјински део Твитера© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Никада нећемо прихватити одлуке о независности Косова, и за нас ће то увек бити део суверене и независне Србије, поручио је приликом обележавања годишњице погрома на Космету председник Србије Александар Вучић. Рекао је то изгледа довољно гласно да су његове речи одјекнуле и то нарочито у проукрајинском делу Твитера, где су делови његовог говора постали вирални и где су једну реченицу протумачили као најаву "инвазије" на Косово.

На страну то што је поприлично тешко разумети како једна држава може да изврши инвазију на сопствену територију, познати проукрајински инфлуенсери, деле Вучићев говор као да је реч о најави апокалипсе. Чини се, да се боје да је српском стрпљењу дошао крај и да је, након година и година угњетавања земље, напокон дошло српских "пет минута".

Американац који се на Твитеру представља као "Џеј ин Кијев", а који је, судећи по својим објавама, осведочени русофоб, такође се нашао поприлично увређен. Службени украјински пропагандиста, који је као сопствени сајт навео веб адресу украјинског пропагандног конгломерата "Јунајтед 24", објавио је део председниковог обраћања из кога је, како каже, чуо да Србија планира "инвазију", али у време "које ће сама изабрати". Објаву, односно исечак Вучићевог говора у трајању од 29 секунди, прегледало је до сада, више од 674 хиљаде људи.

Вучићеве речи потресле су и део албанске заједнице са Космета, па се огласио и Демуш Шаша који је, иначе, према писању појединих медија, у Приштини радио за три премијера и пет министара, а био запослен као владин координатор за фондове ЕУ и сву инострану помоћ достављену "Косову". Његову објаву је ретвитовао и бивши амерички дипломата и албански лобиста Данијел Сервер.

"У својим последњим прикривеним ратнохушкачким претњама, Вучић је јуче упозорио Запад да мора да бира између Косова и Србије. Ако изаберу Косово, Србија ће сачекати најбољу и могући тренутак и искористити своју прилику", навео је Шаша у објави коју је погледало више од 218.000 људи.

Али, шта је то Вучић рекао и толико узнемирио љубитеље Украјине и њихове истомишљенике из јужне српске покрајине?

"Није проблем – хоћете њих, нећете имати нас. Хоћете њима да помажете – преживећемо. Али смо довољно научени и довољно паметни и храбри, а нешто смо и искуства стекли после свега што сте нам радили у претходних 25 година, да сачекамо најбољи могући тренутак и изборимо се за своју прилику", рекао је српски председник у 29 секунди које се деле на друштвеним мрежама.

Вучић је, наиме, ово поручио накн што се обратио свима "који сте долазили у Београд и које смо виђали у Бриселу" и рекао им да они желе понижење Србије, те да своје "чедо", односно власти самопроглашене државе, гурају да буде део света, без обзира на то какву ће штету направити свету.

Након што је изговорио да ће Србија чекати "својих пет минута", Вучић је рекао и да "никоме то и ни од кога нећемо да кријемо".

"Увек ћемо бити отворени за партнерство, за разговоре, за дијалог. Али добро морате да разумете – много, много, много зла сте сви заједно учинили српском народу", рекао је Вучић у наставку говора.

Председник Србије нешто раније је у свом обраћању говорио и о двоструким стандардима Запада, критикујући њихова мерила, по којима су у Украјини прекршени принципи неповредивости граница, а у Србији нису, и по коме је нелегитиман напад на Украјину, а није нелегитиман напад који је на Србију извело 19 држава, без сагласности УН и противно међународном праву.

Вучићев говор, по свему судећи, паживо је послушао и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који је позвао Британце да пошаљу више трупа како би се спречила "инвазија Србије".

Курти је председника Србије назвао "малим Путином", због "пријатељства са руским председником", али и навео да "није чудо што је у децембру прошле године Вучић показао јавно дивљење Илхаму Алијеву, председнику Азербејџана, када је од јерменских снага преузео спорни регион Нагорно-Карабаха, с обзиром на Вучићеву амбицију да заузме Косово".

Јер, Вучић, о стрпљењу није говорио први пут током говора поводом годишњице Погрома. Он је у децембру, гостујући у емисији "Ћирилица" на телевизији Хепи, причао о стрпљивости некадашњег председника Азербејџана Хејдара Алијева, упоредивши га са Слободаном Милошевићем.

Коментаришући период распада Југославије крајем прошлог века, рекао је да је Милошевићу замерао што није боље сагледао спољнополитичке околности, и истакао да је отац садашњег лидера те земље Илхама, деведесетих прекинуо крвави сукоб са Јерменијом у тренутку који је у први мах деловао крајње неповољно по његову државу.

"Суштина је да је Хејдар 1994. године прихватио понижавајуће услове, зато што је морао, схватио је да је много слабији. И 10 година је чекао. Онда је његов син прилику чекао још 17 година. Двадесет година и више је прошло, чекали су да би дочекали повољне прилике", рекао је тада председник Србије.

Иако је Хејдар 1994. прихватио изузетно тешке услове примирја, којим је око 15 одсто међународно признате територије Азербејџана остало под контролом Јермена, он се након тога посветио јачању ратом разорене земље, све до 2020. године, када је за мандата његовог сина Баку нанео тежак пораз јерменским снагама и заузео већи део окупираних територија. Коначни ударац Азербејџан је свом непријатељу задао септембра прошле године када је земља успоставила контролу над својом читавом међународно признатом територијом, укључујући и читав Карабах.

image
VV inauguration
banner