Србија и Балкан

Како проевропска Србија коментарише састав будуће владе

Председница Народне скупштине Ана Брнабић заказала је за сутра у 12 часова седницу парламента на којој ће се бирати нова влада
Како проевропска Србија коментарише састав будуће владе© Pixabay

Мандатар за састав владе и председник СНС Милош Вучевић саопштио је ко ће бити министри у новој влади.

Након његовог обраћања убрзо се огласио лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић, који је на друштвеној мрежи Икс почео да набраја колико међу министрима има бивших радикала.

Грбовић, чији је ПСГ, члан прозападне коалиције која учествује на локалним изборима и у Београду, у овој објави је под радикалима навео Вучевића, Дејана Ристића и Милицу Ђурђевић Стаменковски.

"Председник Владе – радикал. Министар просвете – СПС. Министар културе – радикал. Министар за бригу о породици – радикал. Скок у будућност, правац 1991.", написао је Грбовић на Иксу.

ПСГ се огласио и саопштењем у ком износи свој став да састав нове владе Републике Србије који је предложио мандатар Милош Вучевић, а у ствари Александар Вучић, "показује да Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије престају да и номинално буду на европском путу, већ намеравају спровођење политике својих оснивача Милошевића и Шешеља – потпуну међународну изолацију Србије, сукобе у региону, везивање за Русију и увођење забрана на све грађанске слободе у нашој земљи".

"Ова влада може се назвати и владом за спровођење пројекта 'српског света', јер предлогом избора Александра Вулина, Милице Ђурђевић Стаменковски, Ненада Поповића и Златибора Лончара за нове министре јасно се шаље порука да ће ова влада искључиво заступати интересе Русије у Европи и бити фактор нестабилности на Западном Балкану", наводи се у саопштењу ПСГ-а.

Влада Србије у овом саставу је, како наводе, и влада припадника служби безбедности, који су за свој рад добијали и ордење Русије, јер најмање пет министара из овог предлога је било на челу БИА, координације служби безбедности или је повезивано са радом за безбедносне агенције.

"Покрет слободних грађана је годинама указивао да је Српска напредна странка одавно одустала од уласка Србије у Европску унију, да су 'проевропски' министри само декор који служи само за фотографисање и бесмислене изјаве, а у новој влади неће имати апсолутно никакву тежину. Посланици Покрета слободних грађана Павле Грбовић, Ана Орег и Владимир Пајић гласаће против избора ове Владе", закључује ПСГ.

РСЕ о Ненаду Поповићу и Милици Ђурђевић Стаменковски

Коментаре је објавио и Радио Слободна Европа који је Ненада Поповића, који ће бити министар без портфеља, назвао "званичником са црне листе САД због веза са Русијом".

Такође, осврнули су се и на то што ће Милица Ђурђевић Стаменковски која је суоснивач Српске странке Заветници такође бити нова "станарка" Немањине 11.

"Та странка је до сада наступала као опозициона, али је после избора 17. децембра ушла у сарадњу са Српском напредном странком, те ће као њихов коалициони партнер наступити на предстојећим локалним изборима 2. јуна", подсећа РСЕ.

Новог министра одбране Братислава Гашића коментарисала је Нова.рс.

Ауторка текста под називом "Полиција, војска, па 'шут карта'": Да ли је Братислав Гашић нови Небојша Стефановић" се осврће на претходни рад Гашића, који прелази у Министарство одбране, и подсећа да лидер социјалиста Ивица Дачић преузима Министарство полиције.

"То је пут који је својевремено прешао Небојша Стефановић, пре него што је чини се трајно напустио круг напредњака који се окупљају за столом у Немањиној 11", пише Нова.рс.

Такође, овај портал коментарише и повратак Александра Вулина.

"Вулин овога пута није добио ресор, већ место потпредседника", истиче Нова.рс.

Подсетимо, председница Народне скупштине Ана Брнабић заказала је за сутра у 12 часова седницу парламента на којој ће се бирати нова влада.

image