Србија и Балкан

Стевандић: Цвијановићева изнела објективно стање у БиХ пред Саветом безбедности

Резолуција је подметнуто кукавичје јаје и спонзоришу је они који желе немире у БиХ, указао је председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић
Стевандић: Цвијановићева изнела објективно стање у БиХ пред Саветом безбедности© predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Генерална скупштина УН није релевантно место за било какву расправу о БиХ, већ Савет безбедности, где се и обратила српски члан Председништва Жељка Цвијановић, која је изнела објективно стање без вређања и омаловажавања било кога у БиХ, поручио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

"Амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија и Кристијан Шмит бавили су се вређањем Републике Српске, а не проблемима БиХ. Њихово понашање и јесу проблеми БиХ", нагласио је Стевандић.

Он је указао да се сада види да нема консензуса ни када је реч о резолуцији о Сребреници, која се припрема у УН, а чији је заговарач Лагумџија и који наступа без претходно утврђеног става у Председништву БиХ, као једином релевантном месту за вођење спољне политике.

"Нема консензуса ни усаглашеног става БиХ у чије име се она предлаже, а то је кршење Устава БиХ. Резолуција је подметнуто кукавичје јаје и спонзоришу је они који желе немире у БиХ. После говора Цвијановићеве, онима који су били у недоумици, многе ће ствари бити јасније", рекао је Стевандић за Срну.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић је у обраћању Савету безбедности УН указала да у БиХ тренутно постоји неколико великих изазова по мир и стабилност, а већину користе у разним манипулацијама и иницирају страни и домаћи политички актери који настоје да "поново напишу" Дејтонски споразум, Устав БиХ, законе БиХ и међународно право.

Представници Русије заказали су ванредну седницу Савета безбедности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.

image