Србија и Балкан

Скупштина у неуобичајено мирној атмосфери усвојила допуне Закона о јединственом бирачком списку

Допуне закона о ЈБС је предложила група од 37 опозиционих посланика, а реч је о странкама које наступају на наредним изборима под слоганом "Бирам борбу"
Скупштина у неуобичајено мирној атмосфери усвојила допуне Закона о јединственом бирачком спискуGetty © Biserka Stojanovic

Посланици Скупштине Србије усвојили су допуне Закона о јединственом бирачком списку.

За је гласало 153 посланика, против је било осам, није било уздржаних од укупно 161 посланика.

Главна промена односи се на то да бирачи који су променили пребивалиште после 3. јула 2023. године неће моћи да гласају на новој адреси на предстојећим локалним и београдским изборима.

Такав договор постигнут је јуче на састанку посланичких гупа о побољшању изборних услова који се водио између власти и опозиције у парламенту, а коме је председавала председница Народне скупштине Ана Брнабић.

Данашња расправа о допунама Закона о јединственом бирачком списку протекла је у неуобичајено мирној атмосфери. Допуне закона о ЈБС је предложила група од 37 опозиционих посланика, а реч је о странкама које наступају на наредним изборима под слоганом "Бирам борбу".

Владајућа коалиција оценила је да су ове допуне закона непотребне, али да ће за њих гласати јер "држе реч", као и због стабилности у држави, док странке које ће бојкотвати наредне изборе, а то су Странка слободе и правде, СРЦЕ и коалиција НАДА, оцењују да се овим допунама Закона о јединственом бирачком списку неће унапредити изборни услови.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је на седници да ће та посланичка група гласати за предложене допуне, не зато што сматрају да су оне добре или неопходне, напротив, њихово мишљење је да је ово један неодговоран предлог, већ због вишег циља, а то је стабилност у држави.

"Ја бих волео да могу неодговорно да кажем - нећу гласати за ово. Волео бих да сам у таквој позицији, на моју жалост нисам, и то је отприлике разлика међу нама. Лако је радити за државу оно што волиш и оно што ти прија. На оваквим стварима се показује како је и коме стало до државе, када мора да прогута, не жабу, него жабетину зарад нечега што је виши циљ", рекао је Јованов.

Шефица посланичке групе Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић рекла је да ће та посланичка група у складу са политичким договором гласати за допуне закона о ЈБС.

"Желим да упутим јавно извињење свим грађанима који ће бити обухваћени изменом. Ово јесте у доброј мери неправда према њима, ово јесте и један гест који могу сматрати и преагресивним у односу на њихова права", рекла је Пауновић на седници.

Председник Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић рекао је да ће његова партија гласати за предложене измене и допуне закона.

"Очигледно је да постоји добра воља странака које су на власти, да постоји воља представника опозиције да се разговара отворено о свим питањима на састанцима и то је један први корак који чинимо да унапредимо наш изборни систем", рекао је Јовановић и нагласио да је у интересу свих странака и власти и опозиције да не буде примедби на изборне резултате.

Председник посланичке групе Зелено-леви фронт - Не давимо Београд Радомир Лазовић рекао је да је доношење допуна закона неопходно како би се одговорило на како тврди, проблем изборних миграција који је постојао на изборима 17. децембра.

"Ми не тврдимо да се те промене и фантомски бирачи нису десили и пре овог датума, али је овде постигнут договор и овим смо ограничили један велики период у којем су се овакве манипулације дешавале", рекао је Лазовић.

Посланик коалиције НАДА Предраг Марсенић је своје излагање почео реченицом "Касно Марко на Косово стиже", додајући да се о бирачком списку не разговара док је кампања у току и да због тога ово за њих нису избори и да у Београду неће изаћи.

Посланик "Ми - глас из народа" Бранко Павловић рекао је да се овде предлаже нешто сто је суротно Уставу и европским стандардима и да ће зато гласати против допуна Закона о ЈБС.

Посланик Странке слободе и правде Борко Стефановић критиковао је предлог допуна закона о ЈБС и рекао да он не предвиђа извршни надзор када су у питању промене јединственог бирачког списка.

Заменик председника посланичке групе Србија центар - Срце Стефан Јањић тврди да предлог измена закона није у складу са Уставом, јер како је рекао члан 197. Устава предвиђа забрану ретроактивности осим уколико постоји општи интерес.
Рекао је да је за њега проблематично и то што се закон неће односити на целу територију Србије, већ се односи само на оне општине и градове у којима ће се одржати избори 2. јуна ове године.

Посланик групе Нови ДШ-ПОКС Дејан Шулкић рекао је да је без обзира што овај предлог потписала група опозиционих посланика, ово је, по његовом мишљењу, заједнички предлог власти и дела опозиције.

Шулкић је говорећи о разлозима због којих не треба прихватити предлог измена закона рекао између осталог, да он "ништа не решава" и да ће кад избори прођу поново бити и приговора на изборни процес и да ће се поново разговарати о у изборним условима.

image