Свет

Украјина санкционисала митрополите, архиепископа и игумана

Санкције су биле очекиване, поручује један од кажњених митрополита
Украјина санкционисала митрополите, архиепископа и игуманаwww.globallookpress.com © Pool Philip Reynaers

Савет националне безбедности и одбране Украјине санкционисао је још седам званичних припадника Украјинске православне цркве, међу којима је неколико митрополита, архиепископ, игуман једног манастира, као и старешина храма, наводи се на официјалном сајту украјинског председник Владимира Зеленског.

"Чинимо све да обезбедимо да држава агресор не може да повлачи никакве конце због којих би украјинско друштво могло да пати", казао је Зеленски у видео обраћању пре него што је држава усвојила нове казнене мере.

Санкције ће трајати пет година и укључују забрану повлачења капитала из Украјине, блокирање актива и забрану поседовања земљишта.

Последња одлука кијевског режима у складу је са недавним захтевом председника Украјине да се отпочне са кажњавањем лица која су повезана са центрима моћи у Русији.

Један од санкционисаних митрополита данас је рекао да ова одлука за њега није никаква новост, да је то било очекивано, али да то ипак противречи здравој памети, уставу Украјине, основном праву и слободи сваког појединца, пренели су руски медији. 

Црква је, како је рекао, служила Богу и није делила верника на ове или оне, правилне или неправилне. 

"Није ме брига за своју судбину, осим за одговор пред Богом. Сто пута више бринем и молим се за оне који су се побунили против Цркве, јер су се побунили против самог Бога, којем се не сме ругати", написао је митрополит запорошки и мелитопољски Лука на Телеграму.

Москва је последњих недеља упозоравала да би могло доћи до протеривања монаштва, док уједно бележи све више напада и на свештенство и цркве. На другим местима појавили су се и натписи на којима се говори да је забрањено читање молитви на руском. У супротном, вернике који се огреше може чекати Божја казна у виду болести. 

Украјинска православна црква (УПЦ), против чијих припадника су уведене последње санкционе мере, је канонска црква, која припада Московској патријаршији.

Православна црква Украјине (ПЦУ) коју форсира кијевски режим формирана је крајем 2018. године на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја, насупрот канонској Украјинској православној цркви. Цариградска патријаршија јој је 2019. доделила "томос о аутокефалности". ПЦУ је подређена Цариградској патријаршији, а већина од 15 помесних православних цркава у свету је не признаје као канонску.

image