Свет

Земље ЕУ и званично осудиле коментаре Макрона о Русији

Чешка је прошле недеље чланицама ЕУ поделила нацрт демарша, то јест нон-пејпер
Земље ЕУ и званично осудиле коментаре Макрона о Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Jonathan Rebboah

Балтичке државе и друге европске нације које нису сагласне са коментарима председника Француске Емануела Макрона у вези са безбедносним гаранцијама за Русију, формално су изразиле неодобравање и Паризу јуче образложиле свој став, пише Ројтерс.

Подсетимо, Макрон је почетком децембра изјавио да будућа архитектура система безбедности у свету мора укључивати и гаранције безбедности за Русију. О овоме би, како је тада рекао, требало разговарати у контексту актуелног сукоба у Украјини и проналаска решења које би довело до мира.

Коментаре француског лидера одмах су осудиле Украјина и балтичке државе. Иако су француско председништво и Министарство спољних послова покушали да ублаже последице, чини се да та тема и даље потреса европске државе.

Чешка Република, која председава Саветом ЕУ, помогла је у организовању подршке за упућивање "демарша".

Међу присталицама демарша су и балтичке државе Естонија, Летонија и Литванија, као и Пољска и Словачка, рекла су двојица дипломата за Ројтерс.

Британска агенција напомиње да за сада није познато колико тачно земаља је подржало овај потез.

Тројица дипломата рекла су да је Чешка прошле недеље чланицама ЕУ поделила нацрт демарша, то јест нон-пејпер.

У документу су наведени аспекти сарадње и дијалога са Русијом, у распону од документа НАТО-Русија из 1997. године, па до предлога из децембра 2021. који су укључивали гаранције које тражи Русија, навеле су дипломате.

Напомињу да су Чеси, заједно са неколико других представника држава чланица ЕУ, у понедељак предали финализовани демарш директору за континенталну Европу француског Министарства спољних послова.

Званичник француског председништва прошле недеље је саопштио да Макронови коментари нису новост, као и да су они у складу са оним што је Украјина рекла - да ће на крају сукоба бити преговора.

image