Свет

Још један скандал тресе Британију: Министарка слала званична документа на лични мејл

Суела Брејверман каже да се ниједан од докумената није тицао питања националне безбедности, обавештајне агенције или сајбер безбедности
Још један скандал тресе Британију: Министарка слала званична документа на лични мејл© Pixabay

Министарка унутрашњих послова Велике Британије Суела Брејверман признала је да је шест пута слала званична владина документа на своју личну имејл адресу, пренео је Ројтерс.

После објављивања сазнања да је мобилни телефон доскорашње премијерке Лиз Трас био хакован и да је, измеђуосталог, "процурела" њена комуникација са високим државним званичницима савезничких земаља, сазнање да је и министарка унутрашњих послова у више наврата користила приватни мејл за обављање државних послова, кршећи безбедносна правила, пробудило је нову забринутост око тога колико државни званичници поштују правила када је реч о националној безбедности.

У кабинету новог премијера Ришија Сунака, Брејверманова је министар-повратник будући да је само шест дана пошто је поднела оставку, нови премијер поново именовао на стару функцију. Иако је са ње одступила управо због тога што је слала владина документа са личног имејла једном од чланова парламента, како је сама навела у својој оставци.

Правдајући тада свој поступак, министарка унутрашњих послова рекла је да није имала код себе службени телефон, па је замолила свог помоћника да јој документ пошаље на лични мејл.

Међутим, у новом писму скупштинском одбору за унутрашње послове, објаснила је да је идентификовано шест инцидената између 6. септембра и 19. октобра, када је слала документе на лични имејл.

Објаснила је да је документе слала на овај начин како би могла да их чита док води виртуелне састанке и разговоре на свом службеном телефону.

Брејверманова је рекла и да се ниједан од докумената није тицао питања националне безбедности, обавештајне агенције или сајбер безбедности, као и да нису представљали ризик по националну сигурност.

"Неки од ових састанака били су организовани у журби коју су диктирала хитна оперативна питања повезана за приоритетима унутрашњих послова", рекла је Брејверман.

Ово откриће доводи у питање и њену првобитну тврдњу, у тексту оставкеод 19. октобра, да је лично обавестила шефа надлежне државне службе о слању осетљивих докумената са свог личног телефона. Брејверманова је тада изјавила да је чим је схватила своју грешку одмах алармирала званичне канале.

Тврдња се хронолошки не поклапа са оном у најновијем писму у којем се наводи да јој је било потребно неколико сати да званично пријави своју грешку.

Агенција подсећа и да је Сунаково поново именовање Брејверманове за министарку унутрашњих послова наишло на незадовољство како опозиционих партија тако и појединих чланова парламента из редова Конзервативне партије који су доводили у питање њену компетенцију да обавља функцију на коју је, шест дана после отказа, поново именована.

image
VV inauguration
banner